Det finnes bedre løsninger enn å forby fyrverkeri

– Vi trenger ikke forbud, men lovkrav om beskyttelsesbriller og sikkerhetsfontene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Eirik Hagesæter

– Vi trenger ikke forbud, men lovkrav om beskyttelsesbriller og sikkerhetsfontene, skriver innleggsforfatteren. Foto: Eirik Hagesæter

Av

En utrolig nedlatende holdning fra Mona Høgli overfor millioner av nordmenn som hvert år har glede av fyrverkeri på nyttårsaften.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bergensavisen skrev onsdag om MDGs forslag om å forby privat oppskyting av fyrverkeri, og samtidig at de vil erstatte nyttårsfesten med en annen type markering. MDG trekker frem lasershow og droner. Ingen av delene er spesielt lydløse. Lasershow er akkompagnert av svært høy musikk, og man kan bare forestille seg lyden av hundrevis av droner i luften over Bergen.

Det hører også med til historien at svenske steder som Boden, som forsøkte lasershow nyttårsaften 2017/2018, ga opp etter ett forsøk. Svenske Jönköping gikk også tilbake til fyrverkeri i år etter å ha forsøkt laser tidligere. Hvorfor?

Lasershow koster ikke bare kommunen mer enn dobbelt så mye penger som fyrverkeri, men det er også veldig væravhengig. Hvis det blåser, fungerer det ikke. Mens fyrverkeri er synlig for alle, må folk være på det konkrete stedet lasershowet foregår for å se det. Står du litt feil, blir opplevelsen en stor skuffelse, viste erfaringene fra Boden. Der måtte omfanget av lasershowet og dermed kostnadene skrus opp betydelig for å kunne bli brukbart. Istedenfor lot de det være med det ene forsøket. Erfaringene fra Sverige var også at folk tar med eget fyrverkeri til området lasershowet skjer på, slik at det blir alt annet enn en «stille» opplevelse.

Norsk Fyrverkeriforening mener vi ikke trenger forbud mot noe som 1,8 millioner nordmenn og mange flere tilskuere har glede av hver nyttårsaften. Vi trenger lovkrav om beskyttelsesbriller for folk som sender opp og er i nærheten av fyrverkeri, og vi trenger påbud om sikkerhetsfontene, som gir et tydelig varselbluss når batteriet er antent. Ingen som har brukt beskyttelsesbriller har de siste årene opplevd øyeskader.

Høgli uttaler at fyrverkeri skytes opp av «fulle menn og ungdommer». Det er en utrolig nedlatende holdning overfor millioner av nordmenn som hvert år har glede av fyrverkeri på nyttårsaften.

Undersøkelser viser at 38 prosent av alle nordmenn kjøper inn sitt eget fyrverkeri. Blant barnefamilier er det hele 64 prosent som kjøper inn sitt eget fyrverkeri og arrangerer sin egen nyttårsfeiring. Mange kan ikke, og andre vil ikke delta på fellesoppskytning og fest i sentrum midt på natten.

Jeg vil også minne om at skader fra fyrverkeri ikke øker, men faller betydelig. Hvis man sammenligner perioden 2004-2008 med 2014-2018 så er antall personskader over tid blitt redusert med to tredjedeler, og materielle skader er nesten halvert.

Sikkerhetsarbeidet gir altså resultater, og lar folk beholde og glede seg over en tradisjon som er et høydepunkt for millioner av nordmenn hver nyttårsaften, uansett om de sender opp fyrverkeri selv eller nyter andres fyrverkeri. La oss fortsette det vellykkede sikkerhetsarbeidet sammen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags