Det skulle bare mangle at rasismen konfronteres

– At det er rasistisk bør være åpenbart for alle som ikke lukker øyne og ører og hamrer løs i kommentarfelt. Foto: Birgit Skogstad/Tønsbergs blad

– At det er rasistisk bør være åpenbart for alle som ikke lukker øyne og ører og hamrer løs i kommentarfelt. Foto: Birgit Skogstad/Tønsbergs blad

Av
DEL

MeningerByggmester reklamerer for seg selv med en stereotyp «Sambo»-tegning og teksten «Utfører ælt i negerærbe». Klart rasistisk, ikke noe politiet bør bruke tid på, men som bør konfronteres i offentligheten.

Politiet i Askim mener egenreklamen er både rasistisk og en straffbar handling og har anmeldt byggmester Madland. Uavhengig av jussen, er det hverken fornuftig bruk av politiets ressurser eller noe som tjener kampen mot rasisme. I et fritt og åpent demokratisk samfunn, bør terskelen for straffeforfølgelse av ytringer være høy.

Men om den tvilsomme egenreklamen neppe er straffbar, er den plump, dum og rasistisk. Det skulle bare mangle at slikt konfronteres og utfordres i offentligheten.

Uttrykket «negerarbeid» betyr og har alltid betydd et lavt ansett arbeid, «drittjobb» og/ slavearbeid. Det er første del av uttrykket som desavuerer verdien av arbeidet. «Neger» betyr her, som i mange andre sammenhenger, at noe er mindre verdt. Dette kombineres med en såkalt Sambo-tegning som spiller på alle klassiske rasistiske fordommer mot afrikanere.

At dette er rasistisk burde være åpenbart for alle som ikke lukker øyne og ører og hamrer løs i kommentarfeltene. Er byggmesteren rasist? Aner ikke og det er egentlig saken uvedkommende. Ja, det rører ved fordommer og utdatert språk og treffer dermed mange som med rette vil hevde at de ikke er rasister. Men ja, det er like fullt rasistisk.

Det er ingen automatikk i at folk som kommer med rasistiske ytringer også er rasister. Som oftest er det ikke slik. Barnet i barnehagen som i månedsvis får høre at han eller hun er en brun bæsj og ikke får leke med de andre, utsettes for rasisme. De andre barna er selvsagt ikke rasister, men deres ord og utestenging er rasisme.

En, for eksempel en byggmester i Askim, som insisterer på å bruke ord og tegninger som er udiskutabelt nedsettende om mennesker som skiller seg ut gjennom hudfarge og herkomst, har ikke definisjonsmakten over hva som er rasistisk eller ikke. Selv ikke de som omtales og tegnes på den måten, skal ha definisjonsmakten ene og alene, men de er i sannhet veldig mye nærmere enn en byggmester i Askim som sitter fast i fordums fordommer.

Det er de som blir utsatt for og rammet av det slik såkalt humor, som møter rasistiske og nedsettende ord og handlinger på skoleveien, i skolegården, i barnehagen, på bussen, på jobben og på gaten, som føler dette på kroppen.

Det skulle bare mangle at rasismen som byggmesteren fremmer, løftes frem, konfronteres og utfordres i offentligheten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags