Dette var et skudd langt ut av stadion

– Høyre svikter ikke Åsane ved å peke på åpenbare økonomiske utfordringer ved dagens bybaneutbygging, slik Arbeiderpartiet påstår, skriver Høyes byrådslederkandidat Harald Victor Hove og bystyrekandiat fra Åsane Lise Ramsøy. Foto: Magne Turøy

– Høyre svikter ikke Åsane ved å peke på åpenbare økonomiske utfordringer ved dagens bybaneutbygging, slik Arbeiderpartiet påstår, skriver Høyes byrådslederkandidat Harald Victor Hove og bystyrekandiat fra Åsane Lise Ramsøy. Foto: Magne Turøy

Av

Arbeiderpartiet gjør velgerne en tjeneste ved å slutte å legge skylden der den ikke hører hjemme.

DEL

MeningerArbeiderpartiet har dessverre blitt et parti som bruker all sin energi nesten utelukkende på å snakke usant om Høyres politikk. Det er tydeligvis en strategi fra partiet å lage en kampanje der de snakker ned meningsmotstanderne i stedet for å snakke om egen politikk. Dette blir for dumt før en valgkamp, og er ikke bra for den politiske debatten i Bergen. Høyre skal vinne valget ved å snakke om vår politikk, og på den måten vinne velgernes tillit, ikke gjennom å skape et falskt bilde av Arbeiderpartiets politikk. I dette svaret er vi uansett nødt til å rette opp i en del påstander fra Arbeiderpartiets Geir Steinar Dale som dessverre er helt feil.

Høyre er det partiet som har bygget mest bybane i Bergen. Vi stod bak utbyggingen til Bergen sør og videre bygging til Fyllingsdalen, men når vi ikke en gang har råd til å bygge den til Spelhaugen som planlagt, hvordan skal vi da finansiere bybane til Åsane? Arbeiderpartiet kaller seg bybanegarantister for en bybane mot Åsane, og med det må vi anta at de også er villig til å øke bompengene ytterligere for å få det til.

Sånn som situasjonen er nå er det faktisk usikkert om vi har råd til en bane som kommer til å koste minst 8 milliarder. Høyre vil ikke love innbyggerne i Åsane gull og grønne skoger før vi vet at det kan finansieres på et ansvarlig vis, og kan kun garantere at vi skal gjennomføre en regulering av traseen i kommende periode. Arbeiderpartiet kaller det populisme, vi kaller det det å være ærlig ovenfor velgerne.

For Høyre er det viktig at vi lager gode kollektivløsninger for hele byen. Det er klart at det skal sees i sammenheng med boligutvikling og byplanlegging. Sånn at vi skal klare våre mål om nullvekst i biltrafikken, en avtale kommunen har gjort med staten. Det betyr ikke at vi ikke skal vurdere andre løsninger til Åsane som kan være gode, vi kan ikke se oss blind på ett enkelt prosjekt, eller la det gå så mye prestisje i det at vi ikke er åpne for andre gode ideer.

Det må også være lov å diskutere de økonomiske konsekvensene et prosjekt fører med seg – for kommunen og for våre innbyggere. Det er Arbeiderparti-byrådet som har insistert på å dele Åsane i to med de nye bompengestasjonene, og når Høyre utfordrer Harald Schjelderup til å flytte de nye stasjonene til Nordhordlandsbroen, ja, så avviser Areiderparti-byrådet dette. Hvem svikter Åsane da?

Det kan ikke kalles noe annet enn oppsiktsvekkende når Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for å ikke gi nok støtte til videre kollektivutbygging. Da Arbeiderpartiet satt i regjering ble Bergen avspist med smuler, faktisk ikke mer enn 8 prosent, til utbygging av bybanen sørover. Regningen ble dermed bilistene i byen vår sittende igjen med. Når dagens regjering faktisk finansierer 50 prosent av utbyggingen er dette en stor hjelp for byen vår, men det er klart at vi skal jobbe for at bybanen finansieres med 70 prosent av staten. Er det faktisk noen som tror at Arbeiderpartiet vil følge opp sine løfter om 70 prosent finansiering når vi ser hvor lite de ga sist?

Arbeiderpartiet sier at regjeringen har presset opp bompengene. De skylder dermed på sine egne venner i byrådet (som også sitter i den samme regjeringen de kritiserer) for at bompengene er for høye? Det er jo Ap-byrådet i Bergen selv som har satt opp nye bomstasjoner og mye av den økte bompengeregningen de sender til folk flest skyldes at bybanen til Bergen sør ikke var finansiert mer enn 8 prosent av Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering. Vi tror Arbeiderpartiet vil gjøre velgerne en tjeneste ved å ikke legge skylden der den ikke hører hjemme, men at de står ved den politikken de selv har ført de siste fire årene.

Det blir et skudd langt ut av Brann stadion å skylde på Høyre for bompenger når sittende regjering legger frem tiltak for å redusere dette. En milliard til reduserte bompengetakster i prosjekter landet rundt, og den nye regjeringen legger nå opp til at bompenger kan trekkes fra på skatten. Vi vil se på plasseringen av bomstasjonene fordi vi ser at det rammer urettferdig. Det er ikke vanskelig å forstå at man blir irritert når noen må betale bompenger for å kjøre barna på trening mens andre slipper. Det må være mulig å finne løsninger som sikrer utbygging av kollektivløsninger, men som ikke går så hardt ut over privatøkonomien. Dette er ikke populisme, det er sunn fornuft.

Høyre svikter ikke Åsane ved å peke på åpenbare økonomiske utfordringer ved dagens bybaneutbygging. Arbeiderpartiet svikter Bergen ved ikke å ta innover seg alvoret når byen ikke har råd til et av de største kollektivprosjektene i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags