Gå til sidens hovedinnhold

Er den uperfekte morsrollen blitt borte?

Artikkelen er over 2 år gammel

Bedrevitende mødre kritiserer alt fra smokker til barnemat. Hvor ble det av den uperfekte morsollen?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg blar gjennom Instagram og kommer forbi profilen til en ung, vakker «Insta-mor» med tusenvis av følgere. Det er lett å se at hun, med mann og barn, bevisst lever etter det som er «trendy.» Blant bilder fra reiser og hverdagsliv, finner jeg et bilde hvor faren holder barnet i et bæresele, med ansiktet vendt ut. Jeg ser gjennom kommentarene, alle handler om hvor vakkert stedet familien befinner seg på er, at «barnet vokser fort» og at pappaen er fin. Alle unntatt én kommentar.

«Linda» skriver at det er helt forferdelig det faren gjør mot sitt barn; han har satt barnet feil vei i sælen. «Her skader faren barnet sitt på det groveste, og ingen reagerer,» skriver Linda. Hun mener ryggen til barnet sikkert har blitt ødelagt, og at faren like godt kan plassere barnet i en rullestol. Til slutt legger hun til at «det er absolutt ikke vondt ment» – fordi hennes barn ble en gang også båret slik, og «takk Gud for at ingenting skjedde.»

Da jeg gikk gravid, hadde jeg en følelse av at jeg måtte forberede meg best mulig til morsrollen. Jeg ville kjøpe alt som kunne være nyttig å ha. Det beste var om det var merkevarer av beste kvalitet. Slik var det også med bæresele. I butikken fikk vi anbefalt en modell. Jeg googlet, leste, fant bilder av barn som bæres både med ansiktet ut og inn mot mors eller fars kropp.

Les også

Eg hadde aldri trudd det å vera småbarnsmor skulle vera så intenst som det faktisk er

Hvorfor skriver jeg om dette? Fordi alle de dumme, bunnløse kommentarene kommer fra en feil og dum hypotese. Alle disse bedrevitende mødrene ser ut til å gå ut ifra at foreldrene – gjennom å kjøpe det bedreviterne mener er feil bæresele, termometer og bilstol – skader barnet sitt med viten og vilje. Listen over temaer der bedrevitende mødre ikke klarer å unngå å kommentere andre, er lang. Det gjelder lekegrind, smokk, drikkeflasker, luer, sokker, seng, og toalettsaker …

Hvor i alt dette ble det av den uperfekte morsollen, som ble så populær? Vi hører jo at «en mor trenger ikke å være perfekt!» Virkelig? Tror noen på det ennå? Når jeg ikke legger skjul på at jeg er sliten og har fått litt nok av mitt barn, sier andre: «du kan ikke si slikt,» og «vær glad for at du har barn, andre har ikke eller kan ikke få.» Når jeg sier at mitt barn ser på barne-tv en gang iblant, får jeg høre: «Jeg synes synd på barnet ditt som ser på tv, når han er så liten». Når noen ser at vi kjører bil og han har på seg en tykkere jakke, får jeg høre: «vil du drepe barnet ditt, eller?»

Sitter du hjemme med barnet? Feil, du har ingen aspirasjoner. Er du tilbake i jobb etter noen måneder? Feil, du elsker sikkert ikke barnet ditt.

 

Internett er en stor dritt. Jo lengre vi leter, jo større idioti finner vi. Idiotiske streams, idiotiske influencere, dumme filmer hvor mennesker spiser pizza krydret med plantejord, et menneske som kjøper den dyreste champagnen for å så helle den ut i vasken mens han filmer det. En video av en mann kledd som edderkopp har millioner av views på Youtube. Samtidig er vi blitt Instagram-mødre, og av oss kreves det perfeksjon. Vi må ha perfekte handlinger, og følge faste normer. Føler du deg utenfor? Ja, da synes vi bare synd i deg …

Jeg ønsker sterkt at kvinner skal leve sitt liv. At vi skal kunne elske våre menn slik vi vil, realisere våre lidenskaper og drømmer, at vi skal kunne oppdra våre barn i ro og være glad over våre små suksesser i morsrollen. Dette betyr for meg en uperfekt morsrolle og et uperfekt liv. Slik det er i dag, er det lite ærlighet og mye skuespill. Mange mødre vil, men kan ikke snakke høyt om at de noen ganger føler seg svake. Hadde bare alle brydd seg om seg selv og sine ting...

Les også

La oss bestemme selv!

«Klarer du ikke å håndtere oppdragelsen av ditt barn? Forestill deg at det ikke er ditt,» leste jeg på internett. Det falt i smak hos meg! På internett er alle spesialister på andres liv, og alle har oppskriften på vegne av andre.

«Sitter du hjemme med barnet? Feil, du har ingen aspirasjoner. Er du tilbake i jobb etter noen måneder? Feil, du elsker sikkert ikke barnet ditt og kunne like gjerne latt vær å lage et. Viser du kun fine bilder? Feil, det er jo ikke slik livet ser ut. Viser du svake sider av det å være mor? Feil, det betyr at du ikke klarer å håndtere det .»

Det finnes ikke noe vidundermiddel på internett, og det er ikke vits i å lete etter en oppskrift på det å være mor.

Det jeg ønsker for oss, kjære Instagram-mødre og andre mødre, er ydmykhet og evnen til å akseptere at det er mennesker i verden som vil leve annerledes enn oss, og det er de i sin fulle rett til. Så lenge det ikke er til skade for noen, har vi ingen rett til å blande oss i andres liv – i hvert fall ikke om vi ikke blir spurt om det! Jeg ser ofte bilder på Instagram som slett ikke ligner på vårt liv, og hva gjør jeg med det? Ingenting. Fordi det ikke er mitt liv. Og det skjønner jeg. Gjør du?

En lengre versjon av innlegget ble først publisert på www.momager.blogg.no.

Kommentarer til denne saken