Erstatt snakk med handling

– Verden møter horder av ungdommer som krever endring, skriver Monica Hannestad, som foreslår nye samarbeidsformer og nye verktøy.  Foto: Skjalg Ekeland

– Verden møter horder av ungdommer som krever endring, skriver Monica Hannestad, som foreslår nye samarbeidsformer og nye verktøy. Foto: Skjalg Ekeland

Av

Bærekraft må inn i kjernestrategien til selskaper og samfunnet. Vi trenger nye samarbeidsformer, verktøy og tanker.

DEL

MeningerHer om dagen la jeg merke til en mann. Han gikk og leste opp fra en skrivebok med telefonen til øret. Jeg stusset litt over det å spasere og lese inn på en telefon, men da vi passerte hverandre fikk jeg med meg en brøkdel av hva han leste inn: «How can I even tell my kids that you can do whatever you want in your life, before we have solved the global challenges we now face?»

Jeg traff en annen mann i parken. Han hadde en rolle i Bergenfilharmoniens arrangement i Nygårdsparken, og med stor iver fortalte han at i den forbindelse hadde lest seg opp på Grieg! Denne uredde Grieg som hadde utfordret sin samtid, bygget en sal for 2000 mennesker og invitert det mest renommerte orkesteret i Europa til å spille. Fordi Grieg var overbevist om at det var viktig. Hans gjerninger ble av stor betydning. For feltet. For Bergen. For Norge.

Disse korte møtene fikk meg til å tenke. Siden jeg startet å arbeide innenfor feltet mellom offentlig forvaltning og privat næringsliv for snart tolv år siden, har det vært snakket om behovet for økt samhandling mellom sektorer. «Trippel helix» ble erstattet av MIT-modellen, det er snakket varmt om å bryte ned «siloer», samarbeid mellom sektorer har kontinuerlig vært på agendaen, og vi ser etter hvert en del gode prosjekter som resultat av dette.

Parallelt har Finland beveget seg til pallplass som innovasjonsland på internasjonale rankinger. Dette samme gjelder det nye finske Aalto-universitetet, en sammenslåing av de tidligere teknisk-, business- og designhøyskolene. Bestillingen om finsk endring kom fra statsministerens kontor og metodikken de la til grunn for sin snuoperasjon, var blant andre Design Thinking.

Innen offentlig sektor, næringsliv og akademia skapes nå nye løsninger ved hjelp av faste og forutsigbare samskapingsprosesser, der felles forståelse av problemet og det å faktisk løse rotårsaken til problemet, er målet.

Nå står vi midt i et paradigmeskifte. Enkelte kjenner dette på kroppen, enkelte er fremdeles skeptiske. Jeg er en av flere og flere som er hellig overbevist om at bærekraft nå må inn som en del av kjernestrategien både i selskaper og på samfunnsnivå.

Verden møter horder av ungdommer som krever endring, og sirkulære modeller viser seg forretningskritisk å implementere. Senest på framleggingen av næringsbarometeret i Bergen Næringsråd viser tallene at næringslivet forventer politisk mot for å møte bærekraftsutfordringene med helt ny styrke.

Oslo la fram sin klimaplan for noen uker siden. Denne peker tydelig på et behov for nye arenaer for samarbeid og nytenking, og på samarbeid mellom næringsliv, det offentlige og akademia som avgjørende for å nå klimamålene. De er også helt tydelige på at det trengs nye verktøy og samarbeidsmetoder for å komme frem til de nye løsningene. Nye samarbeidsformer. Nye verktøy. Nye tanker.

Oslos plan viser til at det er viktig å aktivt koble næringslivet på kommunens planer, og at det er avgjørende med nye samarbeidsformer. Næringen selv oppgir at bærekraft er på agendaen, dog kun 1 av 5 har en klar plan for hvordan de skal implementere det.

Om jeg kunne ønsket meg noe denne høsten, er det at vi virkelig satt nye samarbeidsformer, nye verktøy og nye tanker høyest på agendaen. At vi erstatter snakk med handling. Og at vi setter av litt tid til å utfordre og eksperimentere enda mer.

Som både mannen jeg passerte, og mannen i parken minnet meg på: Det er vår felles framtid det gjelder, våre barn og barnebarn. Og det krever mot å utfordre sannheten slik vi kjenner den i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags