EU og vindmølleparkene

Ved innlemmelse av energimarkedspakken vil Norge delta fullt ut i Acer og dermed kunne påvirke prosesser og vedtak, skriver innleggsforfatteren. Foto: Eirik Hagesæter

Ved innlemmelse av energimarkedspakken vil Norge delta fullt ut i Acer og dermed kunne påvirke prosesser og vedtak, skriver innleggsforfatteren. Foto: Eirik Hagesæter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi må ta det viktige spørsmålet om det grønne skiftet, men uten å blande EU inn i diskusjonen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.BA hevder på lederplass at EU er sulten på mer norsk strøm. Så vidt jeg vet har de strøm i EU-kvartalet i Brussel, men 500 millioner mennesker og tilhørende næringsliv og lokal forvaltning ønsker å øke andelen miljøvennlig energi fremfor kullfyrt- og gassprodusert elektrisitet.

Dette er et marked som er vant til høyere energipriser enn det vi normalt har hatt her hjemme. Krafteksporten fra Norge startet med kabler til Sverige og siden til land på kontinentet. Dette tjener norske energiselskap bra med penger på i tider med vannkraftoverskudd i det (lille) norske markedet. Dette gir overskudd som pløyes tilbake i både stats- og kommunekasser i Norge. Acer har ikke noe med dette å gjøre. Acers oppgave er primært å sørge for at medlemslandene følger en felles energipolitikk, samt gi råd og innspill til de nasjonale regulatorene.

I få tilfeller kan Acer fatte bindende vedtak, men kun dersom et deltakerland ber om det, eller for å hindre langvarige og kostbare konflikter mellom deltakerland. Byrået har siden opprettelsen kun fattet et fåtall slike vedtak, og desto færre av disse har blitt påklaget. Altså er det svært få og lite omstridte bindende beslutninger Acer tar.

Ved innlemmelse av energimarkedspakken vil Norge delta fullt ut i Acer og dermed kunne påvirke prosesser og vedtak, men uten stemmerett da vi ikke er EU-medlem.

Europabevegelsen er positive til tilslutning til EUs energimarkedspakke, inkludert deltakelse i Acer, men vil peke på verdien av fullt medlemskap i EU som også ville gitt stemmerett og enda større påvirkningsmuligheter.

Utenlandske interesser vil bygge vindmøller i Norge etter at norske interesser ikke hadde tro på vindmøller og solgte sine konsesjoner til utlendinger. Europabevegelsen tar ikke stilling til om det skal bygges vindmøller i Norge.

Men samme dag som BA skriver om at «verken Oslo eller EU får blåse i lokalmiljø», har en annen avis i Bergen en dansk artikkel om 210 borgermestere i Europa (utenom Norge) som oppfordrer nettopp EU til enda mer radikal miljøpolitikk, fordi nasjonene de er en del av, ikke jobber raskt nok med det grønne skiftet.

Dette reiser politiske og etiske spørsmål i Norge som blir krevende: Skal vi eksportere mer miljøvennlig energi, for både å øke offentlige eksportinntekter og samtidig redusere utslipp av CO2 i land som tar miljøutfordringene på alvor? Jeg har ikke svaret, men vi må ta dette spørsmålet - uten å blande EU inn i diskusjonen. Men Oslo?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken