Forlang at politikerne svarer for seg

– Byens lokalpolitikere har stor påvirkning på din og min hverdag – vi må forlange gode, realistiske svar lenge før 9.september, skriver Linn Kristin Engø.

– Byens lokalpolitikere har stor påvirkning på din og min hverdag – vi må forlange gode, realistiske svar lenge før 9.september, skriver Linn Kristin Engø. Foto:

Av
DEL

MeningerHva er det viktigste i livet ditt? For de fleste av oss handler det om familie og venner. Og i utvidet forstand; Fotballaget man heier på, storslåtte naturopplevelser eller en konsert med favorittartisten. Som lokalpolitikere styrer vi byens barnehager og skoler. Bestemmer hvor det skal bygges idrettsanlegg. Hvilke kulturaktører som skal få støtte, og hvor naturen skal vernes for utbygging. Selv om vi kanskje ikke tenker over det i hverdagen, påvirker politikk oss på alle viktige områder i livet. Derfor må alle som stiller til valg svare for hva de mener i god tid før 9. september.

Mitt lokalpolitiske engasjement begynte på et sykehjem i Åsane. Jeg ble kjent med dyktige helsefagarbeidere og sykepleiere. (Stort sett) damer som stod på hver dag for at besteforeldre i Bergen skulle få et trygt hjem den siste tiden av sitt liv. Jeg husker en del av de som kom inn på korttidsavdeling, på avlastning. De som ventet på en fast sykehjemsplass. Ofte med sammensatte helseutfordringer. Mange med frustrerte og slitne pårørende som sårt trengte at noen tok i et tak for deres kjære. For få uker siden åpnet Siljuslåtten sykehjem med nitti nye plasser, og flere sykehjem skal det bli – også det et resultat av politiske prioriteringer.

I Bergen lever flere tusen barn i fattigdom, og altfor mange opplever mobbing. For meg er det åpenbart at en av våre viktigste oppgaver som lokalpolitikere er å sikre at barn og unge opplever å vokse opp i trygge omgivelser. At de møter barnehager og skoler med kompetente voksne . At vi gjør alt vi kan for at hvert eneste barn blir sett, hørt og får hjelp med sine utfordringer. De siste årene har vi satset stort på det vi kaller tidlig innsats. Det handler om å styrke laget rundt de yngste elevene, slik at vi kan fange opp de som sliter tidligere. Nå har vi også ansatt flere lærere for å oppfylle lærertetthetsnormen, på tross av at drahjelpen fra staten har vært heller marginal. Resultatet er både flere lærere i bergensskolen, men også skoler som melder tilbake om mindre handlingsrom. Samtidig opplever vi at stadig flere elever krever flere voksne - og vi må tilrettelegge hverdagen i både barnehager og skoler på en annen måte enn tidligere.

Politikk er et resultat av knallharde økonomiske prioriteringer. I en kommune er det aldri ubegrenset med penger, og det er slettes ikke alltid staten vil lytte. Det betyr at politikere som ikke våger å prioritere, ikke prioriterer noe som helst. Valget til høsten bør handle om de som trenger fellesskapet mest – byens yngste og eldste.

Jeg er bekymret for at det nettopp er disse - ungene i byen vår og pleietrengende eldre som vil bli skadelidende dersom høyresiden får det som de vil. Det er populært å ta til orde for å effektivisere den kommunale driften - som i seg selv er vel og bra. Men foreløpig aner vi ikke om det betyr å legge ned barnehager, skoler eller sykehjem, eller avlyse utbygging av idrettsanlegg.

Det er ikke godt nok med politikere som svarer at partiets prioriteringer vil bli synliggjort gjennom alternative budsjetter i oktober - en måned etter valget. Derfor er min oppfordring tydelig; be politikerne svare. Forlang svar nå. Uavhengig av om man kaller seg en folkeaksjon eller et politisk parti – så vil man etter valget bestemme over vår felles fremtid. Byens lokalpolitikere har stor påvirkning på din og min hverdag – vi må forlange gode, realistiske svar lenge før 9. september.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags