Fortsatt en lang vei å gå

Det er viktig at Norge går foran som et godt eksempel for homofiles rettigheter, skriver Silje Hjemdal.FOTO: Emil W. Breistein

Det er viktig at Norge går foran som et godt eksempel for homofiles rettigheter, skriver Silje Hjemdal.FOTO: Emil W. Breistein

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerRegnbuedagene i Bergen og Pride-arrangementene rundt om i landet belyser viktigheten av å stå opp for sine verdier og gå foran med et godt eksempel – uansett om man bor i by eller bygd, er troende eller ikke-troende.

Da jeg i fjor deltok i Bygdepride, var det viktig å vise solidaritet og ta til motmæle mot hatefulle bygdedyr. I år er det minst like viktig å stå opp for den frie kjærligheten. Det er ikke bare på bygden den fremdeles møter motstand. Det skjer i Tanzania, Øst-Europa, norske byer og i ekstreme trosmiljø.

Forrige ukes ramponering av leiligheten til et lesbisk par i Sandnes er en smertelig påminnelse om at kampen mot diskriminering har en lang vei å gå også i byene. Det er uakseptabelt at mennesker i vårt land skal oppleve hatkriminalitet på bakgrunn av hvem de elsker. De som heier på kjærligheten skal løftes opp og hegnes om, ikke tuktes og trakasseres.

Midt i tragedien er det et lyspunkt at flere mennesker står samlet opp for familiens frihet. Saken har ført til en kronerulling for familien. Det store engasjementet for familien er til inspirasjon og viser viktigheten av å gå foran med et godt eksempel. Dette er særlig viktig også i ekstreme trosmiljøer i Norge.

Etter flere møter med Salam, organisasjonen for skeive med muslimsk bakgrunn, er jeg blitt gjort klar over at mange muslimer lever i frykt og med trusler fordi de elsker en annen enn de er blitt beordret til å elske. Særlig historien til leder av Salam, Thee Yesen al-Obaide, gjør et enormt sterkt inntrykk på meg. Han er en modig mann som tør å stå åpent frem og fortelle om hvordan han som homofil muslim blir utstøtt av sine trosfeller. Jeg håper hans mot inspirerer mange, både troende og ikke-troende.

Det er ikke bare på andre kontinent LHBT-personers rettigheter er under press. Jeg ser med uro på utviklingen i enkelte europeiske land, særlig i Øst-Europa. Det er viktig at Norge går foran som et godt eksempel og er et foregangsland i arbeidet med å styrke LHBTIQ-personers rettigheter. Derfor er jeg stolt over at Norge, så vidt jeg vet, er det eneste landet i verden som har utarbeidet to handlingsplaner for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønnpersoner.

Nok en gang er Regnbuedagene i Bergen godt i gang. Jeg ser frem til å delta. Et meget omfattende og fargerikt program er gjennomført denne uken før byen samler seg til parade i dag. Et av høydepunktene for min del blir å få delta i Skeiv preiks jubileumsshow. Det er en stor ære å bli invitert og å kunne ende opp som «Miss Faghag».

Å konkurrere om en så ærefull tittel med to så dyktige menn som gjør et godt arbeid på feltet, gjør meg ydmyk. Som barnas stortingsrepresentant for Frp håper jeg å se mange familier på Regnbuedagene og krysser fingrene for at vi nok en gang topper fjorårets oppmøterekord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags