Genialt pante-forslag

– Det norske pantesystemet er en suksess. Ikke bare fordi det reduserer forsøplingen, men også fordi det som pantes blir gjenvunnet. Derfor er Frps landsmøtevedtak om å innføre pant på snusbokser, veldig fornuftig, skriver Filip Rygg. Foto: Ntb/Scanpix

– Det norske pantesystemet er en suksess. Ikke bare fordi det reduserer forsøplingen, men også fordi det som pantes blir gjenvunnet. Derfor er Frps landsmøtevedtak om å innføre pant på snusbokser, veldig fornuftig, skriver Filip Rygg. Foto: Ntb/Scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nesten 7 millioner tonn søppel havner årlig i havet. Mesteparten er plast. Nå er det på tide å utvide panteordningen til å gjelde mer enn drikkeflasker.

DEL

MeningerI fjor valgte den danske butikkjeden Netto å innføre pant på sine plastposer. Alle poser økte da med 50 øre i kostnad, men dersom du leverer posen tilbake, får du en krone. Netto har forstått at de ikke kan vente på staten dersom en av vår tids viktigste miljøutfordringer skal bli løst.

Å stoppe forsøplingen handler ikke om estetikk eller at vi liker å ha det ryddig. Store mengder fugler, fisk og sjøpattedyr dør av plastsøppel. I tillegg havner milliarder av små plastbiter i jorden og i havet, som igjen havner i magen på ulike dyr.

Ifølge WWF viste en undersøkelse av havhester i Nordsjøen at hele ni av ti fugler har plast i magesekken. Enda verre tall ble rapportert fra Ospar i 2011. Undersøkelser utenfor Lista (to timer vest for Kristiansand) viste at 98 prosent av fuglene hadde plast i magesekken. Gjennomsnittet var 46 biter!

Mange vestlendinger husker at det for to år siden strandet en syk gåsenebbhval utenfor Sotra. I magen fant man emballasje fra sjokolade, kyllingvinger og andre plastbiter. I tillegg skal det ha vært hele tretti plastposer i magen til hvalen.

(Fortsetter under bildet)

Filip Rygg er fast spaltist i BA

Filip Rygg er fast spaltist i BA Foto:

Vi vet ikke hvor mye plast det er i havet. Men det er mange gjetninger der ute. Blant annet kan vi i en rapport fra stiftelsen Verdens økonomiske forum lese at det vil være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Om det er så galt, eller litt mindre galt; jeg tror alle forstår at vi må stoppe utviklingen så fort vi kan.

I 2018 doblet regjeringen panten på drikkeflasker og bokser. I følge Infinitum som eier og drifter det norske pantesystemet, førte økningen av panten at det i 2018 ble pantet 94 millioner flere flasker og bokser enn året før.

Tall fra Infinitum viser også at nå pantes 88,6 prosent av flaskene og 87,3 prosent av boksene, som totalt utgjør over én milliard enheter. Infinitum skriver på sine nettsider at «økt pant vil øke andelen til over 90 prosent. Hver prosentøkning i panteandel for plastflasker betyr en reduksjon i CO2-utslipp på 990 tonn per år».

Det norske pantesystemet er altså en suksess. Ikke bare fordi dette reduserer forsøplingen, men også fordi det som pantes blir gjenvunnet. Det er således dobbelt opp miljøvennlig. Derfor er også Frps landsmøtevedtak om å innføre pant på snusbokser, veldig fornuftig.

Frp vil at alle snusbokser som selges, får en pant som sikrer at boksene ikke havner i naturen, og at de blir gjenvunnet. Det var ungdomspartiet, FpU som kom med forslaget. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 12 prosent av nordmenn snuser daglig i Norge, noe som anslagsvis utgjør 80 millioner snusbokser. Ifølge Infinitum utgjør dette 1200 tonn plast til sammen. Dersom 10 prosent havner i naturen, har vi altså 120 tonn med plastsøppel som forurenser.

Frp vedtok også at dette skulle tas opp i Nordisk råd, for å se på løsninger for flere land. Nordisk råd består av medlemmer fra parlamentene i de nordiske landene, altså Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. Er det noe politikkområde som trenger internasjonale løsninger, så er det miljøpolitikken. Men vi må naturligvis også utenfor Norden.

Det er flere gründerbedrifter som jobber med nye måter å tenke håndtering av plast. Blant annet jobbes det med panteordninger i utviklingsland, hvor utfordringen tross alt er mye større enn her hjemme. Det vi også må huske på er at det norske pantesystemet for drikkeemballasje er unikt i internasjonal sammenheng.

Et veldig spennende selskap er Empower. Fra Norge bygger de et globalt økosystem for plastsøppel. Kort fortalt er deres visjon at du skal kunne plukke opp søppel hvor som helst i verden, levere det på et oppsamlingspunkt og da umiddelbart motta en belønning. Ved å belønne de som rydder, vil man oppnå store miljøgevinster, og da kanskje spesielt i utviklingsland.

Spørsmålet er jo hvordan vi skal ta det videre. Vi trenger politiske vedtak slik Frp foreslår, men vi trenger også mange nye selvstendige initiativ. Gjerne globale. Men for å få til det, trenger vi noen som går foran. Slik Norge har gjort med el-biler.

Hvorfor ikke ta utgangspunkt i vår ledende posisjon innen pant av drikkeflasker, og bli verdensledende på håndtering av all plast?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags