Gå til sidens hovedinnhold

Ikke rør stipendet vårt!

Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringens stipend-forslag kan ha uante konsekvenser for en gruppe som allerede er under stort press.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forslag til statsbudsjett 2019 foreslår regjeringen at studenter skal miste deler av stipendet under omgjøring av lån til stipend dersom de ikke fullfører en grad. Ifølge utdanningsminister Iselin Nybø (V) skal denne endringen sørge for at flere gjennomfører studiet de har påbegynt og motivere flere studenter til å fullføre graden sin.

Vi er alle enige i at flest mulig studenter bør fullføre en grad. Men å basere seg på en tanke om at økonomiske insentiver er det eneste som mangler for å øke denne andelen er rett og slett både forenklede tanker og feil politikk.

Vi må ikke bare ha en utdanning som er fleksibel nok til å ta vare på alle, men en studiestøtte som gjør det samme. Forslaget som nå kommer fra regjeringen er usosialt, det vil ramme de som trenger det mest, og det kan ha uante konsekvenser for en gruppe som allerede er under stort press.

Les også

Undersøkelse: Flere overvektige studenter

Det er ikke slik at vi lever i en verden hvor alle vet hva de vil bli helt fra de er små. Noen har gode karakterer, andre ikke. Noen har foreldre hjemme som har kunnet hjelpe og veilede, mens andre har ikke. Noen opplever sykdom og utfordringer i løpet av studietiden som gjør det enda vanskeligere å fullføre en grad. Poenget er: vi er ikke perfekte. Skal man da straffes for at man ikke klarer å henge med på lik linje med alle andre?

Det må være rom for å ombestemme seg. Det må være rom for å velge feil. Og, det må være rom for at vi er forskjellige og at vi kommer til mål på en måte som kanskje ikke er helt slik samfunnet alltid forventer av oss. Det vi ikke trenger er å bli straffet for det.

Jeg slet selv med spiseforstyrrelser i store deler av studietiden. Etter å ha prøvd meg på min første grad og strøket i flere fag fant jeg ut at jeg måtte ta en pause for å få hjelp til å håndtere utfordringene jeg hadde. Heldigvis hadde jeg trygge økonomiske rammer rundt meg som lot meg ta denne pausen jeg så sårt hadde behov for. Med god hjelp fra studentpsykologene ved UiB klarte jeg å bli bedre, og var faktisk så heldig at jeg klarte å returnere til studiene og fullføre både en bachelorgrad og en mastergrad.

Men hva hvis jeg ikke hadde klart det? Hva hvis tanken på å returnere til studiene hadde blitt så krevende at jeg aldri hadde klart å fullføre? Hva hvis jeg, i tillegg til det som foregikk, også skulle ha bekymret meg for de økonomiske konsekvensene ved å ikke fullføre graden min? Hadde det vært rettferdig?

Vi er alle forskjellige. Vi har alle forskjellige behov, forutsetninger, og utfordringer. Vi trenger et utdanningssystem som tar vare på oss alle og som kan møte våre behov på en god måte. Det er paradoksalt at samtidig som det stadig oftere pekes på forbedring av studenters økonomi som en kilde til bedring av deres fysiske og psykiske helse så er det nettopp det motsatte som nå kommer fra regjeringen. En trussel om økonomiske sanksjoner er det siste en gruppe som allerede er både sosialt og økonomisk sett sårbare trenger.

Dersom vi mener alvor med å øke andelen studenter som fullfører en grad så må vi ta innover oss at det vil kreve helt andre tiltak enn økonomiske motivasjoner for å få dette til. Vi må styrke psykologtjenesten, vi må ha flere treffpunkter mellom studenter og fagfolk hvor studenter kan få hjelp til å få møtt sine behov, vi må styrke kvaliteten på undervisningen, men ikke minst: vi må være rause med hverandre.

I en tid hvor den ferskeste ShoT-undersøkelsen viser at studenter opplever en kraftig nedgang i sin psykiske helse, så kan vi ikke leve i den overbevisning om at økonomisk press vil motivere flere til å fullføre. Vi er nødt å ta innover oss at samtidig som det er gøy å være student, så er det også veldig tøft, tungt og krevende.

Kjære bergensstudenter: Engasjer dere i debatten. Signer underskriftskampanjer, mobiliser på sosiale medier, og spre ordet i alle fora hvor dere har en mulighet til å påvirke. Ikke la et forslag fra regjeringen gjøre det tøffere å være student.

Kommentarer til denne saken