Jeg ber innstendig: Ikke la dere lure!

Donald Trumps strateg under valgkampen i 2016, Steve Bannon (bildet) skal intervjues under Nordiske Mediedager i Bergen. – Invitasjonen er naiv, skriver Sofie Marhaug i Rødt.FOTO: AP Photo/Brynn Anderson

Donald Trumps strateg under valgkampen i 2016, Steve Bannon (bildet) skal intervjues under Nordiske Mediedager i Bergen. – Invitasjonen er naiv, skriver Sofie Marhaug i Rødt.FOTO: AP Photo/Brynn Anderson

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I sin sensasjonalistiske iver fungerer Nordiske Mediedager som ytre høyres nyttige idioter.

DEL

MeningerNordiske mediedager fungerer som ytre høyres nyttige idioter når de inviterer Steve Bannon til Bergen denne uken.

I fjor sommer holdt jeg en appell på en antirasistisk markering i Bergen. Jeg brukte min ytringsfrihet for mangfold og mot rasisme.

Like før jeg dro ned til Tårnplass for å snakke, mottok jeg trusler om at de allerede ventet på meg der, og at jeg bare måtte komme – hvis jeg turte.

Rasister og fascister er nemlig ikke opptatt av ytringsfrihet. De gjør alt de kan for å true meningsmotstandere til taushet. Truslene jeg fikk var ikke en gang spesielt ille, men jeg vet at andre – både politikere og privatpersoner som står opp mot hatefulle ytringer og konspirasjonsteorier – har opplevd å bli systematisk trakassert og truet til taushet av slike grupperinger.

Ytre høyres agenda har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. De bruker derimot ytringsfrihet som et argument når sjansen byr seg, for å vinne legitimitet og spalteplass i liberale nyhetskanaler. Samtidig gjør ytre høyre alt de kan for å stilne kritiske røster.

Derfor ber jeg Nordiske Mediedager og alle andre liberale medier innstendig om følgende: Ikke la dere lure!

Denne uken kommer Steve Bannon til byen – den forhenværende rådgiveren for Trump, som nå fungerer som politisk strateg i Europa: Han skal «samle troppene» mot sosialisme, ateisme og islam. Han bygger allianser med alt fra stuerene høyrepopulister til partier og grupperinger med åpenbare fascistiske røtter og tradisjoner.

Mens Bannon er i byen vil jeg og mange andre nok en gang bruke ytringsfriheten til å protestere mot hatefulle ytringer og spredning av konspirasjonsteorier, og mot fascisme forkledd som høyrepopulisme.

Jeg er ikke tilhenger av såkalt «no-platforming». Jeg mener ikke at politikere som meg skal bestemme hvem som skal få slippe til i det offentlige ordskiftet eller ei. Det er ikke opp til meg å diktere hva mediene skal fylle sine nyheter og spalter med.

Likevel forventer jeg et minstemål av ansvar og maktkritikk fra pressen. Når de inviterer en av verdens mest innflytelsesrike høyredemagoger, en som nærer på å snakke i fora som Nordiske Mediedager, som bruker «mainstream media» helt bevisst for å spre hat og propaganda, reagerer jeg og mange med meg. Da kan vi ikke la være å protestere mot ytringer og handlinger som sprer hat og usannhet. For ikke å snakke om ytringer og handlinger som i sin ytterste konsekvens kan være livsfarlige.

Etter 22. juli sa daværende statsminister Stoltenberg noe klokt: «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.»

Hva innebærer så «aldri naivitet»? Etter mitt syn burde dette innebære å begrense høyreekstremistens frie spillerom.

Sofie Marhaug, gruppeleder i Rødt Bergen

Sofie Marhaug, gruppeleder i Rødt Bergen Foto:

Nordiske Mediedagers invitasjon av Steve Bannon er naiv.

En annen dekkende beskrivelse for invitasjonen er sensasjonalistisk. Jeg kan ikke forstå annet enn at Nordiske Mediedager gjør dette for å få oppmerksomhet. Det er spektakulært å få besøk av Bannon! Verken kritiske samtaler eller «harde» intervjuer kan imidlertid forhindre at også Bannon får nøyaktig det samme: den oppmerksomheten han ønsker seg.

I Alison Klaymans kritiske dokumentarfilm «The Brink», som også vises i forbindelse med mediedagene, får vi se hvordan Bannon bruker slike til å spre sin propaganda. Ikke fordi han tror at han kan overbevise journalistene som sitter i salen, men fordi høyrepopulister og -ekstremister er avhengige av publisitet i tradisjonelle medier.

I et opptak fra en samtale mellom Bannon og europeiske (ytre) høyrepartier og organisasjoner, spør de ham til råds om hva de kan gjøre for å styrke seg i sine respektive hjemland og i EU. Skal de lage en plattform tilsvarende Breitbart i Europa? Svaret fra Bannon er muligens overraskende: Nei, dere må bruke de tradisjonelle mediene! Deres egne medier er ikke «økonomisk bærekraftige» (sviktende annonse- og reklameinntekter) med mindre de finansieres av filantroper, og dere har alt å vinne på oppmerksomheten som de store mediene kan tilby.

Jeg har allerede sett plakater hengt opp i Bergen med påskriften «Bergen <3 Bannon», og ytre høyres internettgrupper har flittig delt nyheten om hans ankomst. De kommer til Bergen for å hylle sin karismatiske leder. I sin sensasjonalistiske iver fungerer Nordiske Mediedager som ytre høyres nyttige idioter. Jeg skulle ønske at landets ledende journalister og mediehus utviste større ansvarlighet og rolleforståelse enn dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags