Mye har endret seg siden vi tok russeknuten «konglen»

– Årets russeknuter har fått en blandet mottagelse, og godt er det. For «kun» ti sex-russeknuter av totalt 90, kan være ti for mange for dem som sitter igjen med negative opplevelser, skriver BA-spaltist Hanne Indrebø.

– Årets russeknuter har fått en blandet mottagelse, og godt er det. For «kun» ti sex-russeknuter av totalt 90, kan være ti for mange for dem som sitter igjen med negative opplevelser, skriver BA-spaltist Hanne Indrebø. Foto:

Av

En av årets russeknuter innebærer sex med syv personer på syv dager, og kalles «The perfect week». Skal si definisjonen på en perfekt uke har endret seg.

DEL

MeningerMai nærmer seg med stormskritt og like sikkert som at buekorpsene nå kommer ut fra vinterdvalen, fylles snart gatene av røde, blå og svartkledde russ. Dressene blir trangere og trangere for hvert kull, og det ser nå ut til at det er en overhengende fare for at kroppene deles i to skulle de finne på å sette seg ned. Det skal feires. Til gangs. Det skal festes, drikkes, rulles, danses og synges. Og skal vi tro årets russeknuter, skal det i aller høyeste grad ligges! Med en, med flere, med og uten menstruasjon, ute, inne, i trær, på skoleplasser og hvor det ellers skulle falle disse våryre tenåringene inn å dele sine kroppsvæsker med hverandre.

Jeg prøver å huske tilbake til min egen russetid, som riktig nok er så lenge siden at årene ikke lenger kan telles på to hender. Var det et så stort fokus på sex som det tilsynelatende er hos de siste års russekull? Svaret må bli nei, dette støttes også av mine tidligere medruss. Vi satt feil vei i en hel skoletime, krabbet fra Fløien til Torgallmenningen, festet og gikk rett på skolen, skulket og gjorde sikkert en haug med andre ting som er fortrengt for lengst. Og vi lå nok litt med hverandre vi også. Men bortsett fra den famøse konglen i hatten, som indikerte utendørssex, kan jeg ikke huske at det var så mange andre knuter som oppfordret til denne type samkvem.

Den drøyeste knuten av dem alle i år er den som kalles for «The perfect week». Den innebærer at russen skal ha sex med syv forskjellige personer på syv dager. Skal si definisjonen på en perfekt uke endrer seg etter hvert som man blir eldre. Jeg skal ikke være den som moraliserer og sier at man ikke skal ha sex syv dager til ende hvis det er det du og motspilleren har lyst til og begge er klar over hva som skjer. Men trenger vi å ha dette som en russeknute? Trenger alle å få vite at dette er noe man har gjort ved å ha knuten dinglende i russeluen?

(Fortsetter under bildet)

Hanne Indrebø er sykepleier, komiker og fast spaltist i BA.

Hanne Indrebø er sykepleier, komiker og fast spaltist i BA. Foto:

Knutekrigerne understreker at de har et stort fokus på at sexknutene skal innebære sikker sex. Jeg er usikker på hvor sikkert det er å ha sex i et tre. Kanskje unngår man klamydia og gonoré, men faren for fall og beinbrudd er overhengende stor. Den hadde i hvert fall vært det hvis det var meg i det treet. Hvor sikker kan tresex egentlig bli? Jeg tror definisjonene på sikker sex er nokså varierende.

Årets russeknuter har fått blandet mottakelse, og godt er det. Helst hadde jeg sett at mange av dem ble skrotet, men det er bra å se at en del av årets festdeltagere er skeptisk. «Kun» 10 av 90 knuter omhandler sex, noe knuteforkjemperene bruker hyppig som et argument for å la sexoppfordringene bli stående. Men «kun» 10 kan bli 10 for mange for dem som etter russetiden sitter igjen med negative opplevelser, følelser av gruppepress, problematiske forventninger eller i verste fall det som betegnes som overgrep. Selv om knutesjefer, og andre russ med rare stillingsbeskrivelser, understreker at de bruker mye tid på å fremme Amnestys «Nei er nei»-kampanje, og hvor viktig det er med samtykke, er det unektelig en del medvirkende faktorer som kan forpurre kampanjene – enn så fint de tar seg ut på papiret. Nøkkelordet her er alkohol.

For når alkoholen går inn går vettet ut, som vi som nærmer oss 40 år og eldre pleier å si. Egne og andres grenser har lett for å bli en smule uklar. Vurderingsevnen er ikke lenger på topp og plutselig kan man befinne seg i en situasjon man ikke hadde vært i hvis ikke hjernecellene svømte i alkohol. Det er viktig å huske at fravær av ordet nei ikke nødvendigvis er ensbetydende med ordet ja. Har man en knute som insentiv for å gjennomføre en seksuell handling, kan tolkning av samtykke, eller fravær av dette, fort bli en alvorlig feiltolkning.

Alkohol kan føre til at man plutselig ikke vet hva som er ja eller nei, eller ikke evner å gi uttrykk for det. Man vet ikke hva som er opp eller ned, lurt eller ikke så lurt. Jeg tør å påstå at dette er fordelaktig å ha kontroll på før man setter i gang liggefesten. Her er det fare for at alle parter balanserer på en hårfin line. Uten sikring.

Selv om russen er unge og tåler en støyt så har faktisk en sliten russekropp også sin grense. Uker med mye alkohol, lite mat og lite søvn gjør noe med kroppen og plutselig reagerer den annerledes på alkoholen enn det man er vant til.

En knutesjef på Østlandet uttaler at sex er en stor, viktig og naturlig del av russefeiringen. Virkelig? Er sex en viktig del av noen som helst feiring? Jeg tenker vel heller at det er en stor del av det å være 18-19 år, uavhengig om man er russ eller ikke. Og disse jokkende tenåringene med skremmende lav tenningsterskel kommer nok til å klare å finne hverandre helt fint uten oppfordring og en knute som premie og lokkemiddel i en lue.

Jeg fremstår kanskje som en bitter 37 år gammel singel røy som er misunnelig på russens våryre sinn. Det er vel en aldri så liten mulighet for det. Kanskje jeg rett og slett burde grave frem min gamle russedress som sikkert nå er blitt så trang at jeg hadde sklidd rett inn i årets kroppsdelingsmote. Men det hadde blitt feil det også, og noe tre hadde jeg ikke kommet meg opp i om det stod om livet.

Det er nok ikke verdens undergang å ha sex i et tre eller med syv ulike mennesker på syv dager, men det er heller ikke nødvendig for å få en gøy og minnerik russetid.

Ta vare på hverandre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags