Nei, menn skal ikke klå uten tillatelse. Ikke kvinner heller!

– Det er selvsagt ikke greit at menn klår. Men det er heller ikke greit at kvinner gjør det, skrive Henrik Brækhus.

– Det er selvsagt ikke greit at menn klår. Men det er heller ikke greit at kvinner gjør det, skrive Henrik Brækhus. Foto:

Av
DEL

MeningerKommentar til Perla Eyvarsdottir i BA onsdag: «Det er ikke greit å ta på folk uten tillatelse!»

Hvorfor er det slik at medier som oftest starter debatt rundt hvordan kvinner opplever å bli klådd på og krenket ute på byen og ellers? Jeg er helt enig i at menn må være høflig og vise vanlig folkeskikk. Kvinner skal ha rett til å kunne glede seg til helgen og slå håret løs etter en lang arbeidsuke, og gå trygt på byen og hjem fra byen.

Men her er mitt problem. Jeg opplever ofte, når jeg nyter en kveld med venner og bekjente at kvinner beføler meg uten tillatelse. Og jeg er homo! Homofili har ingenting med saken å gjøre, men menneskeretten til å være en mann på byen og ville nyte en bedre kveld sammen med venner uten å bli trakassert eller befølt fra motsatte eller samme kjønn.

Selv har jeg jobbet i servicebransjen i 17 år og sett og opplevd mye. Jeg har sett gjester som lurer til seg alkohol, røyk, mat og taxi – ved å vise bryster, la mannlige gjester ta på kvinnens bryster, kyss uten godkjennelse, fysisk flørtende «makt,» eller ved å bruke følelser – som å grine. I noen tilfeller har det hendt at vi ansatte har måtte gå mellom og si STOPP fordi mannen selv ikke blir hørt. Er dette grei oppførsel fra den kvinnelige gjesten?

Eller gjesten som står på dansegulvet med venner eller kjæreste og merker en hånd smyger seg mot ham. Eller kvinnen som setter seg på fanget til herren og beføler hans skritt mens hun visker: «Spanderer du en drink på meg?»

Privat har jeg opplevd uønskede tilnærminger, der berusede kvinner beføler meg på det jeg ser på som privat; skrittet, rumpen, munnen, under skjorten. Og de kommer unna med det fordi de er «kvinner.» Hvorfor lar jeg det skje? Hvorfor sier jeg ikke STOPP? Jeg tror jeg kan fryse til fordi jeg vil ikke være han dusten, vil ikke ødelegge kvelden for mine venner med å lage en scene. Redd jeg ikke er kul nok og ikke er med på leken som den utadvendte personen jeg er ... Hva vet jeg?! Det eneste jeg vet i disse situasjonene, er at jeg ikke føler meg komfortabel. Og at det er overhodet ikke greit! Hva er svaret? Svaret må ligge i loven. INGEN skal beføle eller ta på et annet menneske uten den andres samtykke.

Vi menn og kvinner må bli flinkere til å tørre å flørte på en varm, høflig, skikkelig måte. Uten å støte noen seksuelt, eller gå i feller som kan føre til noe begge kan komme til å angre på, som kan føre til politisak og en ødelagt fremtid.

Vi ser i sosiale medier, på reality-tv hvordan det «flørtes», noe som skremmer meg. Vi ser mennesker som ikke har respekt for hverandres private områder, med en latter om munnen. Vi lar oss rive med, og aper etter det vi ser – fordi det ser morsomt og enkelt ut. Det gjør meg kvalm og flau over hvor lite selvkontroll vi mennesker har i en slik regi. Og hvor stor påvirkningskraft dette har på oss mennesker.

Om du ser noen bli trakassert, aldri nøl med å stille deg mellom partene og si: «Dette er ikke greit.» Ta kontakt med nærmeste vakt eller politi om nødvendig. Aldri vær redd for å hjelpe et medmenneske, uansett om du er mann eller kvinne. Vi har et ansvar for å respektere hverandres personlige soner, både i hverdagen og på fest – beruset eller edru! Hvorfor er det et så stort fokus på kvinner som blir utsatt for dette? Og hvorfor trer ikke mennene frem når dette er nødvendig? Ja, det er enkelt å ta snop fra en dagligvarebutikk om en vil, men det er ikke lov!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags