Noen må ta ansvar

Årets russetur til Geilo er over, og russen får skryt. – Grunnen til at «alt» gikk galt i 2017 er at russen ikke hadde et samlingssted, skriver en oppgitt russepappa, og sender et hjertesukk til politikerne og politiet. ARKIVFOTO: Anders Kjølen

Årets russetur til Geilo er over, og russen får skryt. – Grunnen til at «alt» gikk galt i 2017 er at russen ikke hadde et samlingssted, skriver en oppgitt russepappa, og sender et hjertesukk til politikerne og politiet. ARKIVFOTO: Anders Kjølen

Av

Russen kan ikke bli kjeppjaget fra skanse til skanse enda et år. De trenger et sted å være. Det er på tide at noen tar ansvar.

DEL

MeningerOg da var festen på Geilo over for denne gang. Men det er nå det begynner. Og da er vi på hjemmebane. Ikke på Geilo.

Først vil jeg rette en takk til alle på Geilo som holdt ut med russen i tre dager til ende. De næringsdrivende opplevde jo også at det gjerne ikke ble så gale som man fryktet på forhånd.

Ettersom man ikke har et samlingssted hvor alle kan være eller store deler av russen kan oppholde seg på én gang, blir festene spredt. I noen hytter og leiligheter blir det da for mange på ett sted, som vi har lest om.

Akkurat dette var årsaken til at «alt» gikk galt i 2017. Men for andre året på rad er både næringsdrivende på Geilo og lokalpolitiet «fornøyd» med årets russ.

Jeg opplevde helgen som mye roligere enn tidligere. Og bra er det. Hotelldirektøren på Holms skal ha ros for å hjelpe russen med å få til en after-ski på utestedet Off Pist. Noe som ble det store høydepunktet for alle.

Det startet tidlig og sluttet tidlig, men de fikk være sammen. Treffe hverandre på kryss og tvers av skoler og russebusser.

Da jeg kjørte de hjem etter festen, var kommentaren at russen hadde hatt det kjempegøy på Off Pist, og at de hadde truffet de andre fra bussen sin samt alle de andre bussene som de ikke hadde sett i løpet helgen. De hadde ikke en gang møtt de andre fra sin egen buss før på lørdag ettersom alle bodde forskjellige steder og deltok på ulike fester rundt om i hytter og leiligheter.

Ja, de «ruller» rundt, men ønsker jo å møte de andre bussen for fest og moro.

Takk til Off Pist for at dere tok imot russen der, og husk til neste år at dere må komme russen i forkjøpet og avtale slike fester. Gjerne fredag også. Det man ser som et resultat er at når de samles alle sammen, så har de det gøy. De trenger aktiviteter og et sted å være. Hva med å arrangere akekonkurranse i Fjellheisen? De trenger litt aktiviteter ellers blir det bare soving, sminking og drikking.

Dette bringer meg over til neste kjepphest, og her er et stort hjertesukk fra meg til byens politikere og politi. Etter et tragisk 2016 hvor russen ble kjeppjaget fra skanse til skanse og ut av byen, så bør man komme til en løsning med russen om noen steder hvor de kan samles lokalt med bussene sine.

Dette er noe som vil pågå fra april og frem til 17. mai. For en gangs skyld må noen ta ansvar og ikke bare komme med tomme ord. Det ble lovet bot og bedring etter 2016 og man skulle fra politisk hold «se på dette», som Harald Schjelderup sa. Nå er det på tide å vise handling.

Vi kan ikke ha det slik at russen skal jages vekk fra det ene stedet til det andre. Ja, de «ruller» rundt, men ønsker jo å møte de andre bussen for fest og moro. Jeg får vel bare leve i håpet om at de kan finne en løsning. Det er heldigvis mitt siste år med russ, men der kommer russ etter disse.

Så en liten oppfordring til foreldre som opplever at deres unge håpefulle ønsker å reise på helgetur til Geilo: Ikke la en førsteklassing reise på Geilo-tur. Vær sterk, si nei! I mine øyne har heller ikke andreklassingene noe der å gjøre, men noen av de er jo blitt 18 år. Geilo-helgen er ment for tredjeklassinger – for russen.

Min datter, som er russ i år, fikk ikke lov til å reise til Geilo uten at hun da måtte bo på hytten med meg. Jeg kjørte dem inn til Geilo og jeg hentet dem kl. 01.00 slik at de kom seg hjem. Det var forutsetningen. Det ble mange turer frem og tilbake ja, men tryggheten om at de kom seg vel hjem var verdt det.

Nå er det fokus på skole og karakterer. I alle fall helt frem til april, for da starter siste etappe. Ønsker russen lykke til med feiringen. Fest med måte!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags