Senk barnehageprisene

– Barnehagen, som første del av utdanningsløpet, bør være gratis på lik linje med skolen. Foto: NTB/Scanpix

– Barnehagen, som første del av utdanningsløpet, bør være gratis på lik linje med skolen. Foto: NTB/Scanpix

Av

Jeg frykter at retten til å gå i barnehagen på sikt ikke vil være reell for alle hvis denne utviklingen fortsetter.

DEL

Meninger5. august var det både en god og en dårlig nyhet om barnehage, i samme artikkel i BA. Den gode nyheten var at gratis kjernetid nå utvides til også å gjelde to-åringer. Den dårlige var at maksprisen for en plass fra 1. august i år passerer 3000 kroner.

Jonas Gahr Støre kritiserer i samme artikkel prisøkningen vi har sett de siste årene og mener at den er større enn kostnadsveksten i kommunene skulle tilsi. På hjemmesidene til Udir kan vi lese at den nye maksprisen nå er 3040 kroner. Like under står det at kommunene kan velge å tilby en lavere pris enn dette. Denne muligheten har Oslo benyttet seg av, og holder maksprisen på under 3000 kroner.

Jeg skulle gjerne sett at Støre ikke nøyde seg med å kritisere regjeringen, men at han også oppfordret alle Ap-styrte kommuner til å gjøre som Oslo. Slik kan det demonstreres i praksis at det er forskjell på rød og blå kommuner, også der hvor Arbeiderpartiet ikke er flankert av Rødt, SV og MDG i sterke posisjoner.

I Bergen har vi hatt et Ap-ledet byråd i fire år, dessverre uten at den statlige prisgaloppen er blitt utfordret på samme måte.

Et annet problem er matpenger. Lovverket åpner for at barnehageeier kan kreve ekstra betaling for kosten, uten at det er klart definert hvor mye dette kan være. Barnehage.no avdekket i fjor eksempel på at foreldre betaler opp til 1100 kroner i tillegg til betaling for plassen.

Også i Bergen er det store forskjeller på hvor mye som kreves inn for maten, og vi mener at dette er noe som undergraver hensikten med maksprisen. Her er det mulig for kommunen å ta grep ved å fjerne matpengene, i det minste i de kommunale barnehagene.

Vi mener at barnehagen, som første del av utdanningsløpet, bør være et gratis tilbud på lik linje med skolen. Vi mener at en stadig prisøkning undergraver barnehagen som et universelt velferdstilbud, og frykter at retten til å gå i barnehagen på sikt ikke vil være reell for alle hvis denne utviklingen fortsetter. Derfor vil vi bidra til at kommunen aktivt motvirker den negative utviklingen flertallet på Stortinget har lagt opp til, og vi vil omfavne alle tiltak som gjør barnehagen billigere.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags