Sett farge på byen vår

– Noen steder i byen har huseiere vært særdeles flinke til å bruke farger. Vi trenger flere som gjør det. Foto: Eirik Hagesæter

– Noen steder i byen har huseiere vært særdeles flinke til å bruke farger. Vi trenger flere som gjør det. Foto: Eirik Hagesæter

Av

Grått er jo ikke en farge, men en tilstand! En trist tilstand, skriver innleggsforfatteren.

DEL

MeningerTrude Slettelands innlegg i BA 9.august var et flott innlegg i rette tid. Flere andre har i løpet av det siste året hatt mindre innlegg i byens aviser nettopp om den økende bruken av gråfarge på bygninger. Grått er jo ikke en farge, men en tilstand! En trist tilstand.

Noen steder i byen har huseierne vært særdeles flinke til å bruke farger. Eksempler er Klosteret og Østre Muralmenning, og det er vel nærmest et under at de ellers så uniformerte bygningene på Torgalmenningen har flere farger. Man kan tenke seg hvor nitrist det hadde vært om hele allmenningen var grå.

Jeg er forholdsvis sjelden i sentrum nå, og har ikke hatt anledning til å gjøre så mange observasjoner, men oppdaget to grelle eksempler forleden.

Helt fra Wallendahl-bygget bare hadde tre etasjer, - og flere år senere, var det alltid rødt med grågrønne søylemønstre. Stilig. Et flott bygg sett både fra Strandkaien og Strandgaten. Nå har også dette bygget fått «tåkefarge» av tristeste grad. Jeg sto også i Nordahl Brunsgate og kikket inn mot tidligere Exellent Restaurant – nå visstnok Skipperstuen. En nitrist og nærmest vemodig grå fasade som virket som en sperremur mot gaten.

Bergen har alltid – på flere måter – vært en fargeglad by både med tanke på tradisjoner og ved andre sider. Jeg lurer på om den nye generasjonen – vår tids huseiere er like grå og trist som det de gir uttrykk for når det gjelder fargevalget?

Jeg tror fargevalget sier en del om eiernes egen stemning og tilstand. Man skulle nesten tro at byens fargehandlere har fått et supertilbud på digre malingspartier som så selges ut for en slikk og ingenting? Altså en ekstra billig fargeløsning som prismessig frister huseierne? Eller er flere og flere huseiere ikke-bergensere – altså fargeløse mennesker…?!

Nei, sett farge på byen. Se hvordan Grønn etat holder Byparken og andre steder helt unik og dekorativ. Det er folk som har sansen for flotte omgivelser. Vi må ha landets beste gartnere i Bergen kommune. La oss også nå få landets beste huseiere når det gjelder fargesans – både til egen glede og for omgivelsene.

Finn frem malerkostene og kjøp skikkelig maling,- og sett i gang med å forvandle Bergen til noe som står i stil med resten av byens befolkning! Vi har mer enn nok grått i Bergen når det gjelder været.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags