Smart å leie fremfor å eie

Flere aktører leier ut utstyr til sport og friluftsliv, men holder stengt i skoleferiene. Det er et paradoks, skriver innsenderen. FOTO: BA

Flere aktører leier ut utstyr til sport og friluftsliv, men holder stengt i skoleferiene. Det er et paradoks, skriver innsenderen. FOTO: BA

Av

Ved å låne utstyr til forskjellige aktiviteter, kan en finne en aktivitet en liker og ønsker å fortsette med. Men tilbudet i bydelene må bli bedre.

DEL

MeningerEn trend nå er at det over hele landet blir det etablert utstyrsordninger der man kan låne eller leie utstyr til sport og friluftsliv. Dette kan være bra for dem som ikke har anledning til å kjøpe selv. Det kan være økonomiske, miljømessige eller andre grunner til at man ikke kan eller vil kjøpe utstyr selv. En annen utfordring med å kjøpe plasskrevende utstyr er om en har lagringsmuligheter for utstyret. Høyre ønsker å etablere utlånssentraler i alle bydeler.

Over store deler av landet finnes det i dag mange ulike aktører som tilbyr utlån av utstyr, de fleste av disse har nettbestilling eller en app som kan brukes for å reservere utstyret. Det kan være en vil prøve noe nytt, eller at en har vokst fra skiene fra i fjor. En kan låne bra utstyr og teste forskjellige aktiviteter, se hva en liker og kanskje finne en aktivitet en liker og vil fortsette med.

Det er vanlig å kunne låne utstyret opp til en uke, det er enten gratis eller en betaler en symbolsk sum i leie. Formålet til utlånssentralene er vanligvis at de skal drive utlån av utstyr for å redusere de økonomiske barrierene for deltakelse i ulike ferie- og fritidsaktiviteter. Alle har felles mål om å bidra til inkludering og økt deltakelse i helsefremmende aktiviteter.

Det er også et miljøaspekt i denne ordningen. Nordmenn er på utstyrstoppen, vi handler frilufts- og sportsutstyr for rundt 15 milliarder i året. I dag er trenden at man skal være fysisk aktiv på mange ulike arenaer med eller uten utstyr, aktivt liv gir ofte en helsegevinst. Man skal ha utstyr til både vinter- og sommeraktiviteter. Dette kan by på utfordringer for dem som ikke har anledning til å investere i utstyr til den aktiviteten de ønsker.

Dette utstyret kan være alt fra kajakker, skøyter, ski, offroadsykkel, telt eller fiskeutstyr. Det blir noen ganger så stort fokus på å ha topp utstyr at det kan føre til at mange ikke kan delta i aktiviteter på grunn av mangel på riktig utstyr. Er en miljøbevisst går en heller for å leie enn å eie utstyr som en vet blir lite brukt.

I Bergen har vi en aktiv aktør som kommer opp når man søker etter utlån av utstyr. I tillegg ser vi at Kirkens Bymisjon kommer med et tilbud som åpner 31. august. Det etablerte tilbudet som er i en bydel, låner ut sport- og fritidsutstyr helt gratis. Alle som låner må være medlem og betaler kr 50 kroner per sesong. Det er gratis å låne og man kan låne i en uke fra mandag til mandag. Dessverre holder de stengt i alle skolens ferier, dette er jo et paradoks for når er det størst behov for å låne utstyr?

Bergen Høyre vil ha utlånssentraler i alle bydeler, og disse skal holde åpent i skolens ferier. Det er klart at behovet for utstyr til sport og fritidsaktiviteter er størst når barn og ungdom har fri. Nå på sommeren med lange lyse dager har de tid til å være ute og i aktivitet. Det er Bergen på sitt beste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags