Tiden er inne for å avskaffe klasseskillet

Avhengighet fortjener samme respekt, omsorg og behandling som enhver annen sykdom, skriver Patrick Karlsen.

Avhengighet fortjener samme respekt, omsorg og behandling som enhver annen sykdom, skriver Patrick Karlsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Erlend Horn (V) har forstått konsekvensen av rusavhengighet. Men de store politiske partiene svikter.

DEL

MeningerTakk til Erlend Horn (V) for å angripe politisk uforsonlighet over rusreformen i Norge. Få politikere vil innrømme problemet. Dette kan være den tilnærmingen som kan gjenopprette tilliten til politikken.

Erna Solbergs uttalelse «I Norge behandler vi folk likt» gir bekymringer for at det signaliserer en mer utvannet og mindre ambisiøs epoke i norsk politikk. I likhet med andre politikere, burde vår statsminister reflektere over de etiske problemstillingene i politikken som stopper Norge i å bli et foregangsland.

Norge bryter med flere av FNs bærekraftsmål som er verdens felles arbeidsplan for å bekjempe ulikheter. Et av målene ber landene fremme mental helse og velvære. Et annet mål er å styrke forebygging og behandling av misbruk og skadelig bruk av rusmidler.

Norge har i stedet lovfestet retten til å bruke diagnose til å ekskludere rusavhengige retten til behandling. Dette er menneskerettighetsbrudd tilsvarende etterkrigstiden – de verdige og ikke verdige.

Norge bryter også med målet om å sikre like muligheter og redusere forskjellsbehandling ved å avskaffe diskriminerende lover, politikk og praksis og ved å fremme lovgivning, politikk og tiltak som er egnet til å nå dette målet.

Diskriminering på grunnlag av diagnose er dypt forankret, og det er åpenbart begrensninger for hvor mye våre politikere kan påvirke. Jeg undrer om årsaken er en politisk frykt for å virke svak og flere tusen mennesker dør i kø for å sikre at de ikke gjør det?

Frykt former politikken og dette hindrer et samfunn med muligheter for alle. Det faktum at vi, enten individuelt eller kollektivt, erstatter faktabasert tenkning med fryktbasert og sammenlignes opp mot andre land. Det kan ikke bli verre.

Erlend Horn har forstått konsekvensen av rusavhengighet. Daglig tar rus eller psykisk lidelse i snitt livet av tre mennesker, årlig rundt 1200 i Norge. Verken empirisk forskning eller sunn fornuft tyder på at rusavhengige som avvises, er mindre verdt.

(Fortsetter under bildet)

Patrick Karlsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Patrick Karlsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk. Foto:

«Krigen mot narkotika» er tapt. Anerkjent av helse og velferdsorganer globalt, av råd, politi, leger og politiske grupper. Men sviktet av våre store politiske partier.

Nå tilsidesetter politikere vitenskapelige bevis, forsøker å begrense hvilke vitenskaper som skal vurderes, og politikken bygges på ideologi. Frykter politikere en forandring?

Vår helseminister Bent Høie (H), vår nyfrelste rusreformist, har også ytret sine bekymringer og andre bør følge etter. Vi må godta alternativ politikk. Vi må innrømme at vi har forlatt hele generasjoner til svøpet av rusavhengighet.

Solidaritet føles nå så fjernt og konstruert – spesielt politisk – der målet er blitt popularitet. Resultatet er et lovfestet klasseskille som fører til at borgere i frykt ikke søker hjelp.

Tiden er inne for å avskaffe klasseskillet. Avhengighet fortjener samme respekt, omsorg og behandling som enhver annen sykdom.

Norge er et av få land i verden som legaliserte snus ved å regulere den på lik linje som all tobakk, alkohol og medisiner. Det handler ikke om legalisering. Det handler om menneskeverd og å tilby riktig medisin. Helse- og rettighetsbasert politikk vil gi et bærekraftig samfunn. Samfunnsgevinsten må stå i senter for politikken som føres.

Avhengighet er ikke en moralsk svikt. Avhengige blir sviktet av moralen. Svakhet blir sett ned på og foraktet. Det har skapt en normal hersketeknikk: «Gjør leksene, eller vil du ende i kassen på Rema?»

Politikere som ikke ser rusavhengige som likeverdige mennesker er ikke verdt min stemme. Spør deg selv; er de verdig din stemme?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags