Til deg som risikerte din trygghet for vår frihet

8. mai er ikke lenger bare frigjøringsdagen, men en dag der vi hedrer de som har ofret alt for vår frihet. ARKIVFOTO: EIRIK HAGESÆTER

8. mai er ikke lenger bare frigjøringsdagen, men en dag der vi hedrer de som har ofret alt for vår frihet. ARKIVFOTO: EIRIK HAGESÆTER

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når vi heiser flagget i dag, så gjør vi det med respekt og takknemlighet for dem som har ofret alt.

DEL

Meninger8. mai, dagen som markerer et fritt og uavhengig Norge etter fem år med nazi-okkupasjon. Andre verdenskrig viste oss hvor skjørt demokratiet og friheten vår faktisk er. Friheter og rettigheter som vi tok for gitt ble revet vekk fra oss. Samtidig viste dette oss at vi har et samfunn med verdier, friheter og rettigheter som er verdt å forsvare.

Derfor bruker vi denne dagen til å hedre de som risikerte, og ofret, sitt liv for vår frihet. Vi hedrer våre soldater, krigsseilere, motstandsfolk og sivile. Vi retter en stor takk til alle de som fortsatt risikerer sin trygghet for vår frihet!

8. mai er ikke lenger bare frigjøringsdagen, men en dag der vi hedrer alle de som har eller er villig til å ofre alt for vår frihet. Norske kvinner og menn har vist en enorm vilje til å forsvare våre verdier og universelle rettigheter også utenfor våre landegrenser. En del av dette betyr at vi tror på noe større enn oss selv og et grunnleggende ønske om at alle skal ha det så godt som oss.

Til sammen har over 100.000 norske soldater vært i vår tjeneste for å skape fred og stabilitet i verden. Fra Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig, soldater i Libanon og Kosovo til fredsbevarende styrker i Midtøsten. Motet norske kvinner og menn har vist i møte med ondskap og fare har vært formidabelt. Vi er evig takknemlig for dem som har kjempet med livet som innsats på vegne av Norge.

Vi må hjelpe våre veteraner med å bygge ned de negative følelsene mange har knyttet til å søke hjelp for psykiske lidelser.

Mange av dem som har kjempet for oss tar med seg disse sterke opplevelsene tilbake til Norge, på godt og vondt. Vi, som sivile, kan ha vanskelig for å forstå hva de har gått gjennom, men vi er nødt til å stille opp. Nesten tre av fire av dem som har tjenestegjort i Afghanistan og pådratt seg alvorlige psykiske lidelser har ikke søkt hjelp.

Mange sier de ikke oppsøker hjelp av en frykt for å bli sett ned på fordi de ikke klarer å håndtere de inntrykkene som har møtt dem. Vi må hjelpe våre veteraner med å bygge ned de negative følelsene mange har knyttet til å søke hjelp for psykiske lidelser. På denne måten kan vi gi noe tilbake til våre modigste kvinner og menn.

Vi håper at med tiden, og alles innsats, kan vi snart være åpen og ærlig også om det som er vanskelig.

8. mai er en dag der vi feirer, der vi minnes og der vi tenker. Det er vår mulighet til å vise takknemlighet og respekt for den innsatsen som er lagt ned av norske kvinner og menn. Når vi heiser flagget i dag, så gjør vi det med respekt og takknemlighet for dem som har ofret alt. Så til dere som er i Norges tjeneste i både inn- og utland; tusen takk!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags