Trapp opp kampen mot hatkriminalitet

– Norge regnes som det nest beste landet å være homofil i. Det skal ikke være en hvilepute., skriver Harald Hove. Bildet er tatt under Pride-paraden i Bergen. Foto: Emil W. Breistein

– Norge regnes som det nest beste landet å være homofil i. Det skal ikke være en hvilepute., skriver Harald Hove. Bildet er tatt under Pride-paraden i Bergen. Foto: Emil W. Breistein Foto:

Av

Når mennesker fortsatt lever med vold og trusler på bakgrunn av legning og seksualitet, gjør ikke regjeringen nok. Vi må trappe opp kampen mot hatkriminalitet.

DEL

MeningerVi er alle stolte av å bo og leve i verdens beste land. Norge har grunnleggende rettigheter som sørger for at alle skal ha mulighet til å leve gode liv. Den reelle friheten er ikke for alle når mennesker opplever vold, trusler eller sjikane på grunnlag av hvem de elsker og hvilken gud de tror på.

Demokratiet og samfunnet vårt er ikke sterkere enn mindretallet vi skal beskytte. Det er vår viktigste oppgave og selve bærebjelken i et liberalt samfunn. Kampen mot hatkriminalitet er kampen for demokratiet.

For kort tid siden så vi enkelte grupperingers behov for å kneble dem som ikke tenker, lever eller tror som dem selv. Truslene, innbruddet og hærverket hos et lesbisk samboerpar i Sandnes har gitt oss en forferdelig påminnelse om hvor viktig det er å ta opp kampen mot hatkriminalitet. Våre frihetsidealer handler først og fremst om dem som tenker, gjør og elsker annerledes.

Hatkriminalitet må bekjempes for at alle skal ha retten til å være annerledes. Ingen er virkelig fri før alle i samfunnet står fritt til å kunne leve det livet de selv ønsker. Norge må ta hatkriminalitet på alvor. Vold og trusler basert på legning, hudfarge eller religion skal ikke tolereres.

Politiets aller viktigste oppgave er å beskytte innbyggerne. Det betyr at politikerne må gi politiet de ressursene som er nødvendig for å bekjempe hatkriminalitet. I dag finnes det en egen avdeling i Oslo som jobber med bekjempelse av hatkriminalitet. Det burde også finnes i Bergen og andre store politidistrikt.

(Fortsetter under bildet)

Harald Victor Hove (H).

Harald Victor Hove (H).

Trakassering og trusler har nådd nye forum og virkemidlene for å bekjempe er i endring. Politiet trenger mer ressurser til å bekjempe trakassering og trusler på nett. Mange blir dessverre også så skremt av trakasseringen og truslene at de aldri tør å anmelde.

Det som kommer frem i politiets statistikker er dessverre trolig bare toppen av isfjellet. Vi må legge til rette for at det er enklere å anmelde truende og trakasserende adferd. Ingen skal måtte leve med trusler og trakassering.

Norge regnes som det nest beste landet å være homofil i. Det skal ikke være en hvilepute, selv om vi kan erkjenne at Norge er et godt sted å bo. Lovverket sikrer homofile og lesbiske et godt vern mot diskriminering og hatkriminalitet. Vold og trusler mot disse gruppene har en høyere strafferamme.

Likevel er det hull i lovverket som gjør at vold mot andre grupper, for eksempel transpersoner, ikke nødvendigvis dømmes som hatkriminalitet. Her kan vi trygt si at lovverket ikke har hengt med i tiden.

LHBT-organisasjonen ILGA utarbeider hvert år et «RainbowMap» for Europa. Et av kriteriene som legges til grunn når kartet lages er arbeid mot hatkriminalitet og hatytringer, og Norge har derfor i alle år scoret dårlig på grunn av hullene i lovverket. Selv land som Kosovo, Montenegro og Slovakia har et bedre lovverk på dette området. Det kan vi ikke leve med. Stortinget må styrke beskyttelsen av utsatte grupper.

Norge skal være et trygt sted å leve for alle. Ingen skal leve i frykt for trakassering og vold på grunn av hvem de er. Hat skal bekjempes og vi har alle et ansvar for å sørge for våre medmenneskers trygghet.

Vi skal kjempe for at alle har rett til å leve det livet de ønsker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags