Turistskatt er gambling med arbeidsplasser

En nasjonal turistskatt kan gjøre Bergen til et bedre sted, sommer som vinter, skrev BA på lederplass. Reiselivsdirektøren er uenig. Arkivfoto:  BA

En nasjonal turistskatt kan gjøre Bergen til et bedre sted, sommer som vinter, skrev BA på lederplass. Reiselivsdirektøren er uenig. Arkivfoto: BA

Av

En turistskatt i Bergen vil trolig resultere i at arbeidsplassene faller bort og at skatteinngangen går ned.

DEL

MeningerLa meg slå fast følgende med én gang: Vi som jobber med reiseliv i Bergen jobber for at Bergen skal være en god by å bo i. Rett og slett fordi en god by å bo i også er en god by å besøke.

Den 3. desember tar BAs lederskribent opp et knippe utfordringer turismen i Bergen fører med seg, og tar til orde for en nasjonal turistskatt.

De utfordringene BA peker på er helt reelle, men medisinen lederskribenten foreskriver er feil.

Diskusjonen om turistskatt skygger for andre gode tiltak som kan bidra til å løse de utfordringene BA prisverdig peker på. I Bergen Reiselivslag er vi tilhenger av lokale løsninger på utfordringer knyttet til økningen i antall besøkende.

Eksempelvis mener vi det er klokt å diskutere en lokal destinasjonsavgift for cruisepassasjerer, forutsatt at avgiften går uavkortet til infrastrukturelle tiltak som bedre skilting og flere toaletter.

En nasjonal turistskatt på toppen av de avgiftene vi allerede har, vil hemme oss i den internasjonale konkurransen om reisende.

De siste årene har momsen på reiselivstjenester økt med 50 prosent, fra åtte til tolv prosent. Det merkes i mange reiselivsbedrifter. Momsøkningen har gått rett på bunnlinjen. Å innføre en nasjonal turistskatt er å gamble med arbeidsplasser i viktige reiselivsregioner som Bergensregionen. Å gamble med disse arbeidsplassene er uklokt. Det er nemlig slik at de ansatte i reiselivet via skatteseddelen gir et svært viktig bidrag til finansieringen av våre kommunale velferdsgoder. Bare i Bergen kommune bidrar de ansatte i reiselivet med over 270 millioner kroner i personskatt til kommunekassen.

(Fortsetter under bildet)

Ny reiselivsdirekt¿r i Bergen
Anders Nyland

Ny reiselivsdirekt¿r i Bergen Anders Nyland Foto:

Det er mer enn dobbelt så mye som det kommunale skattebidraget fra ansatte i sjømatnæringen og prosessindustrien til sammen. En turistskatt vil trolig resultere i at arbeidsplassene faller bort og at skatteinngangen går ned. Turistskatten vil sannsynligvis aldri kunne kompensere for bortfallet av disse skatteinntektene.

Det er tøffe forhold i reiselivsnæringen. Få, om noen, hoteller, serveringssteder eller flyselskaper er så dominerende i markedet at de klarer å sette prisene langt høyere enn kostnadene uten å bli straffet av konkurrentene. Norge har allerede et høyt skattenivå. I tillegg kommer lokal eiendomsskatt. De siste fire årene har også gitt oss flypassasjeravgift, som ytterligere har fordyret det norske reiselivsproduktet. En nasjonal turistskatt på toppen av de avgiftene vi allerede har, vil hemme oss i den internasjonale konkurransen om reisende.

Flere besøkende gir arbeidsplasser og vekst både i Bergen og i omegnskommunene. Men vi må sørge for at utviklingen blir bærekraftig både for natur og lokalsamfunn. Og vi må selvsagt sørge for at veksten er økonomisk lønnsom. Det gjør vi ikke, slik BA hevder, med en nasjonal turistskatt. Det gjør vi med en klok og lokalt tilpasset besøksforvaltning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags