Ufattelig at et tiltak for unge rusavhengige fjernes

Arne Klyve fortviler over at «Avdeling Ung», et tilbud for rusavhengige mellom 18 og 25 år, legges ned.

Arne Klyve fortviler over at «Avdeling Ung», et tilbud for rusavhengige mellom 18 og 25 år, legges ned. Foto:

Av
DEL

MeningerStyret i Bergensklinikken vil fjerne spesialtilbudet for unge rusmiddelavhengige, «Avdeling Ung». Selveste livbåten for unge gutter og jenter i strid med seg selv og med omverdenen. En avdeling drevet av ansatte med spisset faglighet, klokskap og med brennende hjerter. I løpet av sin fartstid på syv år har de hjulpet svært mange unge og deres pårørende til et bedre liv.

Flaggskipet «Avdeling Ung» som med sin helsefaglige, sosialfaglige og kulturfaglige tilnærming byr på et mangesidig repertoar av innhold og metodikk.

Vi er vitne til et glansfullt eksempel hvor avmålt økonomilogikk møter fag og behov. Det er nærmest ufattelig at akkurat dette tiltaket skal nulles ut.

Selv har jeg fulgt «Avdeling Ung» tett de siste årene, gjennom blant annet regelmessige treff med svært mange pårørende, sammen med ansatte fra avdelingen. Her har vi truffet mødre og fedre, besteforeldre, søsken og kjærester – møter preget av sorg, fortvilelse og mye håp.

En regner at rundt hver rusavhengig er det syv andre som også får livene sine forringet og forstyrret. En lillebror i 3. klasse som er ukonsentrert, en bestemor som ikke får sove eller foreldre med store belastninger som ofte går inn i langtids sykemelding. Kostnadene kan bli svimlende høye, både menneskelig og i kroner.

Med døgnplasser for høyrisikoungdom skaper ansatte i «Avdeling Ung» nærhet til den enkelte pasient, ser mennesket bak rusen og forløser motivasjon og tillit til at endring er mulig. Men nærhet fra fagfolk og med andre unge, skaper også behov for å trekke seg unna, beskytte seg, flykte og bli borte fra avdelingen. Da er det viktig å vise tålmodighet og se på avbrudd som læring og som vesentlige vendepunkt i livet. Dette er unge mennesker full i ambivalens, som vil og ikke vil samtidig. Fravær over tid med ny mulighet for å gjenvinne døgnplassen bygger på anerkjente faglige begrunnelser.

På kort tid har Bergensklinikken rykket ned fra Eliteserien og plassen i OBOS-ligaen henger i en tynn tråd. To av de mest markante og engasjerte spillerne er satt på sidelinjen. Flere gode medspillere skifter klubb, stammen i laget kan ryke. Er ledelsen og styret også i ferd med å miste garderoben?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags