Ungdom må engasjere seg for annet enn seg og sitt

 – For to år siden ble fraværsgrensen og leksefri skole hovedtemaer. Men det finnes viktigere ting å diskutere. FOTO: NTB / Scanpix

– For to år siden ble fraværsgrensen og leksefri skole hovedtemaer. Men det finnes viktigere ting å diskutere. FOTO: NTB / Scanpix

Av

Jeg håper fokuset i denne valgkampen blir på mer enn bare det som handler om dagen i dag.

DEL

MeningerValglistene er klare, partiprogrammene blir skrevet ferdig i disse dager og valgkampmateriell blir trykket opp. Valget nærmer seg, og som alltid når det er valg, er skolevalgene en sentral del av ungdomspartienes valgkamp. Sentralt i dette står skoledebattene. Ved valget i 2017 fikk jeg delta i mine første skoledebatter, og jeg vil gjerne si noe om tematikken i debattene.

For to år siden ble fraværsgrensen, leksefri skole og eksamen hovedtemaene. Det er forståelig, da denne typen temaer er noe som angår ungdom, og er viktig å diskutere.

Samtidig er det vel verdt å stille seg spørsmålet: Er det noe som er viktigere? Er vi tjent med at det eneste vi diskuterer politisk er det som angår oss selv? Det tror jeg ikke.

Ungdommer er ikke bare opptatt av seg selv og sin egen hverdag. Den siste tidens klimademonstrasjoner viser dette, men vi som ungdomspolitikere svikter vår oppgave dersom vi bare fokuserer på forslag knyttet til ungdommers hverdag, og tilbyr populistiske løsninger. Betyr det at man ikke skal bry seg om skolepolitikk og ungdomsrelaterte problemstillinger? Overhodet ikke. Tvert imot. Skolepolitikk er viktig og må diskuteres.

En sak som burde vært et selvsagt tema når unge samles for å sette søkelyset på politikk er økonomisk bærekraft.

Dagens unge bør belage seg på å jobbe til de er minst 70 år, og kanskje enda lengre. Eldrebølgen vil veie tungt på dem som skal ut i arbeidslivet i tiårene som kommer, og hvilke svar har norske politikere på denne utfordringen?

Innlegget fortsetter under bildet.

Joel Ystebø (17), 3.-kandidat Bergen KrF og leder i Vestland KrFU

Joel Ystebø (17), 3.-kandidat Bergen KrF og leder i Vestland KrFU Foto:

En annen sak som vi som bor i Vesten må løfte opp er solidaritet med verdens fattige. De 20 prosent rikeste i verden lever på 80 prosent av verdens ressurser. Det er vanvittige tall, og må utfordre oss til å løfte mennesker i andre deler av verden.

Det viktigste av alt vi diskuterer er verdipolitikken. Hvilke verdier skal prege Norge? Statsbudsjettet gir ikke svaret på hvordan Norge skal være om 30 og 50 år. Hvilke verdier skal for eksempel styre politikken på bioteknologi, abort, familiepolitikk, integrering osv.

Jeg håper fokuset i denne valgkampen blir på mer enn bare det som handler om dagen i dag. Dagen i morgen er viktigere enn vi tror, og den kommer enten vi vil forholde oss til den eller ikke.

La oss løfte blikket for en bedre fremtid i dette gode landet, og verden omkring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags