Vi har liten tid og må handle fort

Svenske Greta Thunberg (15) dropper skolen for å streike for klimaet. Nå hiver flere norske elever seg på. FOTO: NTB / SCANPIX

Svenske Greta Thunberg (15) dropper skolen for å streike for klimaet. Nå hiver flere norske elever seg på. FOTO: NTB / SCANPIX

Av

La oss gå sammen med de unge – både foreldre, besteforeldre vi oldeforeldre for å redde vår jord.

DEL

MeningerHver fredag de siste ukene har skolebarn og ungdom, både i Norden og Europa ellers, streiket for klimaet. Kanskje på tide at også vi voksne følger etter. Om enn ikke så drastisk, men i hvert fall gjøre mer enn vi gjør. Endre drastisk våre reise- og kjøpevaner. Ta en titt i skap og skuffer. Der vil nok de fleste av oss finne både ting og tang, klær og sko som vi strengt tatt ikke trenger.

I stedet for å henge oss på trender, det være seg innen moter, design osv., heller vurdere om det er nødvendig å pusse opp og skifte møbler med noen få års mellomrom. En bolig er et hjem – ikke bare et omsetningsobjekt til høyest mulig pris. Kanskje bli flinkere til å sortere bosset og reparere i stedet for å hele tiden kjøpe nytt og kaste «gammelt».

For vi har bare en jord. Og nå er vi godt i gang med å ødelegge den. Stadig større deler av kloden blir udyrkbar enten grunnet tørke eller oversvømmelser.

Ekstremvær blir stadig mer vanlig både her til lands og i verden for øvrig. Senest i Alabama, der tornadoer nå ligger på rad og rekke og allerede har rasert store områder. Folket som bor i de omtalte områdene må rømme fra sult og katastrofer Strømmen av klimamigranter vil heller øke enn minke med årene, selv om vi stenger våre grenser.

Havet blir varmere, isen i nord smelter, isbreene våre har trukket seg tilbake flere meter og vil være borte om noen få år. Flere ulike plante- og dyrearter, samt insekter er også blitt borte. De siste kan få katastrofale følger. Havene våre forsøples av plast og giftige kjemikalier. Allerede i 80-årene kunne forskere fortelle at strandsnegler og strandmakker, både ved Svalbard og i Østersjøen, var blitt intetkjønn og ikke forplantningsdyktige lenger, grunnet forurensning bl.a. fra oljerelatert avfall. Med de konsekvenser det kan medføre videre i næringskjedene.

Oljevirksomheten har ført Fattig-Norge til verdenstopp når det gjelder velstand generelt. Og teknologien som er utviklet for den, kan gi oss uante muligheter når det gjelder å utvikle nye, grønne arbeidsplasser. Dessuten vil det bli behov for folk til å forebygge, bygge opp og reparere alt som blir ødelagt ved ekstremvær.

Men det må skje fort. For vi har liten tid på oss. Og med de feltene som allerede er tatt i bruk til oljevirksomhet er det ikke bruk for å bore i LoVeSe, med verdens største innsig av skrei og verdens matfat. Ingen vet hvordan oljevirksomheten i disse områdene vil påvirke innsiget av skrei eller på fisken. Og ingen kan garantere at det ikke vil finne sted utslipp fra virksomheten. Det vi vet er at fisk er en fornybar ressurs som kan høstes av om vi steller oss skikkelig. Og mat vil det bli mer behov for etter hvert som matproduksjonen i andre deler av verden minker.

Derfor; la oss gå sammen med de unge – både foreldre, besteforeldre vi oldeforeldre for å redde vår jord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags