Vi må være tydelige på hvem vi prioriterer i byen

– Det SIlje Hjemdal foreslår er verken god helsepolitikk eller god byutviklingspolitikk. Foto: Eirik Hagesæter

– Det SIlje Hjemdal foreslår er verken god helsepolitikk eller god byutviklingspolitikk. Foto: Eirik Hagesæter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke plass til flere biler i Bergen sentrum.

DEL

MeningerSilje Hjemdal fra Fremskrittspartiet forsøkte den 27. april å innbille leserne at økt bilisme er viktig for utviklingen i Bergen. Hun skulle lyttet til de tusenvis av ungdommene som demonstrerte for et bedre miljø for noen uker siden. Mens ungdommen krever klimahandling, svikter Frp og de fleste politikerne de kommende generasjoner på bilens alter.

Det er kanskje er litt arrogant av tidligere østlending å si dette, men det virker som om Frp-representanten har glemt Bergens historie. Det var mange som i sin tid var skeptiske når man gjorde Torgallmenningen fri for trafikk, men jeg tror de aller fleste bergenserne er enige om at det var en god idé. Frp og Høyre ønsket også parkeringsplass på Festplassen, noe de heldigvis ikke fikk gjennomslag for.

Frp frykter butikkdød, men har ikke skjønt hva som ligger bak problemet. Ser man på tallene for netthandler er det nærmest ingen som er så glad i å handle på nett som nordmenn. Siden jeg flyttet til byen for snart 20 år siden, har en rekke butikker forsvunnet. Det handler om tilgjengeligheten til nye streamingstjenester, digitale tjenester og hjemmelevering fra nettbutikkene, ikke redusert biltrafikk.

Man ser de samme tendensene enda sterkere i USA. Til tross for den bilbaserte politikken som har blitt ført i mange år, har de ikke klart å hindre nedgangen. Det burde være et tydelig signal om at det ikke er bilen det handler om.

Det er ikke plass til flere biler i Bergen sentrum. Når Frp tar til orde for økt biltrafikk i Bergen sentrum, er de nødt til å forklare hvordan man skal få plass til dem. Skal man sprenge ut fjellet og lage svær rom under byen for å få plass til alle bilene? Det er påfallende hvor mye penger Frp kan bruke på samferdsel om det handler om tilrettelegging for bilisme og ikke kollektivprosjekter som bybane.

Vi må være tydeligere på hvem vi prioriterer i byen vår. Luftforurensingen er i dag et alvorlig helseproblem. Økt bilisme vil føre til økte utslipp og gjøre at mange med dårlig lungehelse mister friheten til å bevege seg i byen. Det Frp foreslår er hverken god helsepolitikk eller god byutviklingspolitikk.

Vi i Miljøpartiet De Grønne ønsker en annen retning for Bergen. Vi ønsker en by for mennesker, syklister og folk flest. I dag skjer det mye spennende i byen vår og vi har store visjoner videre for Bergen. Det skal være enkelt, behagelig og miljøvennlig å komme seg fra A til B. Da må vi bygge bybane, gang- og sykkelveier og bedre kollektivtilbudet. Færre biler må kjøre gjennom Bergen sentrum, ikke flere. Det er ikke plass til flere biler i en by som setter mennesker og miljø først.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags