Vi trenger feminismen

– Vi har oppnådd mye de siste årene, men vi har fortsatt en vei å gå. Foto: Emil Weatherhead Breistein

– Vi har oppnådd mye de siste årene, men vi har fortsatt en vei å gå. Foto: Emil Weatherhead Breistein

Av
DEL

MeningerBergenspolitikken trenger et feministisk perspektiv for at byen vår skal bli bedre for alle. SV er et feministisk parti. Et likestilt samfunn er et samfunn der ikke friheten vår og mulighetene våre begrenses av kjønn, seksuell orientering eller kjønnsuttrykk. De siste årene har vi oppnådd masse ved å stå sammen, men Bergen har fortsatt en vei å gå. Derfor trenger vi folkevalgte som aktivt kjemper for det feministiske perspektivet i politikken; både gjennom egne konkrete saker og ved å alltid ha likestillingsperspektivet i bakhodet.

Metoo har vist nettopp det at seksuell trakassering er et gjennomgående problem i alle aldere, yrker og kretser. Hele 1,3 millioner nordmenn har opplevd seksuell trakassering i en eller annen form. Det er 1,3 millioner for mange. En landsdekkende undersøkelse utført av Sentio viser at hele fem prosent av studenter har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med sine studier. Dette utgjør litt over 13.500 av landets studenter. I videregående skole er tallene enda mer bekymringsfulle med hele 21 prosent av jenter og ni prosent av gutter som har opplevd å bli befølt mot sin vilje.

Vi vet at «hore» og «homo» fortsatt er skjellsord som blir brukt i norsk skole, og vi vet at transpersoner er mer utsatt for vold enn andre grupper. Redsel for slik trakassering holder oss tilbake, innskrenker friheten vår og påvirker valgene våre. Jenter som velger å la skjørtet ligge igjen hjemme når de går på byen fordi de er redd for å bli tatt på mot sin vilje. Kvinner som føler ubehag på jobb, eller transpersoner som ikke tør å gå kledd som kjønnet sitt – i frykt for å bli hetset.

I Bergen har SV fått gjennomslag for en egen plan for seksualundervisning i byen vår. Ungdommene våre skal lære om respekt, grenser og mangfold i seksualitetsundervisningen, ikke bare om befruktning, mensen og kondomer. Det kan forebygge overgrep og trakassering, og gjøre byen vår tryggere. Men dette alene vil ikke ta oss der vi trenger å være. Vårt mål er et samfunn hvor alle har råderett over egen kropp, kan leve ut sin identitet, kjærlighet og seksualitet uten fare for å bli diskriminert og trakassert. Men det er ikke bare for å unngå seksuell trakassering at feminismen må få prege politikken.

Flere norske kvinner enn menn er høyere utdannet, likevel tjener kvinner i snitt mindre enn menn. Typisk kvinnedominerte yrker er ofte lavere lønnet enn de typisk mannsdominerte yrkene, og flere kvinner jobber deltid. Vi vil ha rett til hele og faste stillinger i kommunen vår, sånn at alle skal få muligheten og tryggheten som ligger i fast og forutsigbar stilling. Vi vil også ha flere folk på jobb i grunnbemanningen i helse og omsorg for å sikre dette. Et klart bonus er at dette også gjør tilbudet ved byens sykehjem, barnehager og så videre bedre.

Likestilling kommer ikke av seg selv. Kampen for en likestilt kommune, som er like trygg og tilpasset for kvinner og jenter som for menn og gutter. Da trengs partier og politikere som hele tiden har likestillingsperspektivet i bakhodet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags