Vi trenger politikere som gir oss glede og håp

Fremtidstro: Oppgavene foran oss er utfordrende og krevende. Løsningene kommer ikke av seg selv, skriver innsenderen.foto: Eirik hagesæter

Fremtidstro: Oppgavene foran oss er utfordrende og krevende. Løsningene kommer ikke av seg selv, skriver innsenderen.foto: Eirik hagesæter

Av

Tenk om den kommende valgkampen kunne gi oss optimisme og livsmot.

DEL

MeningerI valgåret vi har gått inn i, trenger vi politikere som er villige til å ta upopulære standpunkt! Og som begår feil, gjør tabber og innrømmer det. Men det kanskje viktigste: De må skape mer begeistring! Torbjørn Jagland snakket i sin statsministers tid om Det norske hus. På mange måter ligner det litt på et standard hus av typen bekymringshus. Det har ikke vinduer så vi kan se verden utenfor. På veggene er det bilder i svarte rammer, bilder av det som kan komme til skje av sykdom, ulykker og katastrofer.

Mange av oss som lever i et av verdens rikeste land har et pessimistisk grunnsyn. Hva er grunnen til at vi er et heller sutrende folk og ser så mørkt på fremtiden? For vi er et grublende folk som ofte er vel pessimistiske for hva fremtiden vil bringe.

Selvsagt er det mørke skyer i horisonten. Og vi skal være ærlige nok til å innrømme at det at oppgavene fremover er vanskelige og krevende. Og løsningene kommer ikke av seg selv. Med ny innen teknologi og vitenskap kan vi kanskje tross alt snakke om fremtidsoptimisme. Og dommedag har stadig blitt utsatt. Det blir den sikkert igjen. Det går ikke rett på dunken!

Sigurd Hoel skrev på slutten av 1950-tallet noe som godt kunne vært skrevet i dag. «Hvor vi enn vender blikket, kan vi nesten bare se skuffelse, fortvilelse og angst, men i første rekke skuffelse. Vi har kanskje blitt en del klokere, men vi er ikke blitt lykkeligere.»

Mange av oss som lever i et av verdens rikeste land har et pessimistisk grunnsyn.

Dette ligger dypt nede i den norske folkesjel. Det er på høy tid at vi nå får fremtidstroen tilbake. Vi har ressurser og kreativitet og er sikkert i stand til å løse mange problemer i fremtiden som i dag synes nærmest virker uløselige.

Den fremtidspessimisme som preger mange av oss er av gammel dato. Og det går en linje fra de gamle domsforkynnere til våre dager. Men denne pessimisme er det ikke noe historisk belegg for, selv om domsprofeter vil dukke opp med jevne mellomrom med sine skrekkscenarier.

Det er viktig å understreke at historisk sett har utviklingen vært på optimismens side. Skulle det være annerledes i fremtiden med den vilje vi har til å finne nye løsninger? Vi trenger mer positiv tenkning og livsglede for å møte fremtiden! Kanskje er det noe i vårt lands historie og vår natur og måte å tenke på som hindrer oss i det?

Vi må gjenta det til det kjedsommelige. Det går liksom ikke inn. Det er viktig å være optimistisk og ha en fremtidstro i Det norske hus. For vi trenger mer optimisme og livsmot.

Tenk om den kommende valgkampen kunne gi oss det. Det er jo lov å håpe!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags