Har ikke Akvariet overlevd seg selv?

Erling Gjelsvik er imot planene om å ekspandere Akvariet, og mener denne type attraksjon hører hjemme i en annen tidsalder.

Erling Gjelsvik er imot planene om å ekspandere Akvariet, og mener denne type attraksjon hører hjemme i en annen tidsalder. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er det ikke på høy tid å legge ned Akvariet og frigjøre området på Nordnes til noe mer all right? Det er en uskikk å holde ville dyr i fangenskap for skuelystens skyld, skriver Erling Gjelsvik.

DEL

MeningerUnder en sydenferie kom jeg i skade for å ta med meg ungene mine til et akvarium. Hovedattraksjonen var en spekkhogger, så svær at den fikk bassenget til å virke knøttlite. Hvileløst svømte dette praktfulle dyret rundt og rundt i noen hektoliter vann. Det er et av de tristeste syn jeg har sett.

Erindringen rinner meg i hu i forbindelse med at Akvariet i Bergen ønsker å ekspandere. Direktør Geir Olav Melingen vil ha kloen i noen av de feteste arealene som blir frigitt når containerhavnen flyttes fra Dokken. Han ønsker å bruke en milliard på å ruste opp sitt marine trekkplaster. Skal vi applaudere en slik ambisjon?

Les også andre innlegg av Erling Gjelsvik:

Det er nesten alltid noe hjelpeløst over bergenske forsøk på å gjøre noe stort. Riktig ille blir det når noen får det for seg å lage et «signalbygg». I Bergen blir slike foretak bortimot uten unntak misfostre, rett og slett fordi den selvkritiske sansen er så underutviklet i denne byen. Skissene av hvordan Melingen og hans drabanter ser for seg Nye Akvariet, minner om slike rariteter vi pleide å lage på pappsløyden. Du snakker om ubehjelpelig vulgaritet!

Den konseptuelle ideen, et kunstig isfjell, er så platt at den i seg selv kvalifiserer hele satsingen for arkivskuffen. Men vi skjønner jo hvor opphavsmennene vil hen, i sin kommersielle entusiasme. Ønsket om å lage en kopi av noe autentisk er alle temaparkers grunntanke. Inngangsportalen til Disney World er en plastikkutgave av Alcázar-slottet i Segovia. Legoland er en miniatyrutgave av all verdens byer. Nå drømmer altså Akvariet i Bergen om å gå i slike fotefar, og gjøre en større pengemaskin ut av det nordisk-arktiske livet i havet.

Planetens herre ser ned på naturen han har slavebundet.

Dersom Akvariet står ved et veiskille, er det slett ikke gitt at utvidelse er det eneste saliggjørende. Snarere tvert imot. Burde det ikke være på høy tid å legge ned hele greien, og frigjøre området på Nordnes til noe mer all right?

Det er en uskikk å holde ville dyr i fangenskap for skuelystens skyld. I bunn og grunn er det en rasistisk fremstillingsform, der menneskearten dyrker sin posisjon på toppen av den evolusjonære pyramiden. Om de utstilte eksemplarene er andre pattedyr, reptiler, fugler, skalldyr eller fisk er ett fett. Ideen bak et zoologisk menasjeri er å etablere en rangsorden med mennesket i en opphøyd posisjon som fritt individ, en betrakter av laverestående vesener i bur eller innestengt bak glassvegger. Planetens herre ser ned på naturen han har slavebundet.

Spaltist Erling Gjelsvik.

Spaltist Erling Gjelsvik. Foto:

Denne typen attraksjon hadde sin storhetstid på 1800-tallet og tidlig i forrige århundre. I en forgangen tidsalder, i en forlatt tankeverden er det at Akvariet hører hjemme. Derfor blir det ekstra meningsløst dersom det bergenske bysamfunnet på 2000-tallet skal bidra til å videreutvikle en utstilling som ikke bare er uverdig, men også passé.

Det er en annen side ved denne saken. Hovedargumentet for flytting og utvidelse av Akvariet er at det vil være til glede for Bergen som turistdestinasjon. Men trenger byen virkelig en slik forsterkning?

Er ytterligere turistmagnetisme noe den jevne bergenser ønsker seg, eller har bruk for?

I det ene store turistmålet etter den andre ser vi at folket reiser seg i protest mot tilreisende i gåsegang. Vanlige mennesker vil ha byene sine tilbake. Volumet er så enormt at et normalt hverdagsliv blir illusorisk i turistsesongen, som etter hvert i mange tilfeller omfatter hele året. I byer som Barcelona og Venezia er presset blitt uutholdelig. Lokalbefolkningen har organisert seg i bevegelser som bekjemper turisme på lik linje med annen klima- og miljøforurensning.

Les også andre innlegg av Erling Gjelsvik:

Bergen er ikke i samme divisjon. Men i nordisk turistsammenheng er byen blant de største, og vi har sikkert bare sett begynnelsen. Verdens middelklasse er i eksplosiv vekst. Utenlandsreise er en av velstandens fremste markører. Konsekvensen er den groteske belastningen på de klimatiske forholdene som massetransport by air representerer, samt en nedtråkking av verdens fineste steder.

Å nedskalere Bergen som turistby vil garantert bli en av fremtidens kampsaker.

En endeløs strøm beveger seg fra det ene titteskapet til det neste. Er det noen fornuftig grunn til vi her i Bergen skulle oppmuntre til mer av det samme? Er det ikke mye mer fremtidsrettet, med tanke på både klimaet og det gode bylivet, å gå i motsatt retning?

Å nedskalere Bergen som turistby vil garantert bli en av fremtidens kampsaker. Alt som øker tilstrømningen vil være problematisk, og dermed er det ingen grunn til å la Melingen og Akvariet få viljen sin. Derimot har vi her en oppgave for Noah. Dyrevelferd står på dagsordenen. Seler og pingviner har like lite som spekkhoggere i fangenskap å gjøre. For den del torsk og reker.

Jeg har bange anelser om at ildsjelene bak akvarieekspansjon ruger på urovekkende planer. Dersom denne utvidelsen skulle bli realisert, er det sannsynlig at jakten på nye blikkfang vil være uten skrupler. Dette skamløse harrykonseptet, med sitt isfjell i plast, inviterer til isbjørn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags