Fana Gymnas er mye mer enn bare en skole

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Bergen hadde vært en fattigere by uten Fana Skoleteater. Norge også, skriver Christoffer Schjelderup i dette innlegget.

DEL

MeningerSannsynligvis hadde vi ikke hatt en av de største hittene på Youtube gjennom tidene, som fikk hele verden til å under seg på hva reven egentlig sier.

Raske Menn hadde ikke underholdt oss i ti år med sin galskap. Musikklivet i Bergen hadde ikke vært like preget av elever som på en eller annen måte var involvert i teateret. Det samme gjelder teatre rundt i Norge. Og næringslivet. Teateret har involvert tusenvis av elever i flere tiår, hele tiden med en kjerne av elever både på og av scenen. Det har alltid vært drevet av elevene, og tidligere elever er de som har levert manus.

Teateret har vært en sosial samleplass. Vennskap har startet der. Som varer enda. Det er med vantro at man leser at de nå skal legge alt dette ned. På grunn av kortsiktig tenking som kommer til å gjøre kulturlivet i Bergen mindre rikt. Mindre allsidig. Hvis ikke de riktige grepene blir tatt, og kjenner jeg politikerne i denne byen rett, så kommer ingen grep til å bli tatt for å ivareta den tradisjonen som gjennomsyrer gymsalveggene på skolen. Det er vanskelig å måle viktigheten av å ivareta kulturtradisjoner.

Det er ingen som blir rike økonomisk av teateret. Mange lærere på skolen har heller ikke sett verdien av det arbeidet som har blitt lagt ned. Hvert år. Av elever. Frivillig. Hovedsakelig på søndager og i romjulen. Gymsalen var stengt to uker i starten av året og det var litt stress med logistikken. Er det ikke på tide at vi slutter med dette tullet? Det er jo trist å se at sånne meninger gjennomsyrer det Norge vi alle lever i. Et Norge som ikke ser verdien av kultur. Som ikke skjønner at uten Fana Skoleteater hadde vi hatt langt færre komikere, musikere, skuespillere i denne byen vår. Og andre. Som høyner levestandarden til hele landet, og faktisk en liten stund, hele verden. Og dette skal vi nå legge ned? For det er som kommer til å skje. Hvis ikke politikere, lærere og alle andre involverte tar tak i dette her. Og i hvert fall gjør sitt ytterste for at Skoleteateret får fortsette. Bygg en gymsal de kan bruke som "scene” en gang i året. Helt på starten. Der de i en to-tre ukers tid kan drive et nærmest profesjonelt teater med et show som kan være starten på karrierer som varer livet ut. Vennskap. Og gir kunnskap som ikke kan læres ved å lese bøker. 

For kultur er viktig. For alle. Selv om det ikke kan måles i penger, så kan det måles i smil. Glede. Og samfunnet trenger det i fremtiden også. Her må det tas grep, for ellers mister vi det som gjør Bergen til den byen vi elsker å kalle Norges, ja kanskje verdens beste by. Og når været gjør at vi må holde oss inne, og finne på ting i mørket mens regnet pisker mot ruten, så er det ikke så mye bedre enn at rundt hundre ungdommer setter opp en musikal en gang i året. Helt uten utgifter for skattebetalerne men til glede for alle i generasjoner. Dette kan vi rett og slett ikke miste!

For kultur er viktig. For alle. Selv om det ikke kan måles i penger, så kan det måles i smil. Glede. Og samfunnet trenger det i fremtiden også.

Christoffer Schjelderup

Grunnlegger, leder for Stand Up Bergen og medlem av Bergensbølgen.
Tidligere skuespiller, manusforfatter og regissør i Fana Skoleteater ved nå nedleggingstruede Fana Gymnas.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags