Vi kan ikke operere med to typer moral

Helge André Njåstad (Frp) kombinerte familieturer til flotte hoteller med jobbmøter på Stortingets regning, avslørte NRK. Arkivfoto: Arne Ristesund

Helge André Njåstad (Frp) kombinerte familieturer til flotte hoteller med jobbmøter på Stortingets regning, avslørte NRK. Arkivfoto: Arne Ristesund

Av

Vanlige folk mistenkeliggjøres av Nav og skattemyndighetene, mens stortingsrepresentantene ...

DEL

MeningerTelemarksavisa: Det er en interessant opprulling som NRK nå holder på med i forbindelse med Helge André Njåstads reisevirksomhet. Det hele kommer i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer av Mazyar Keshvaris bedrageri og falske reiseregninger. Njåstad er ikke beskyldt for bedrageri, men det NRK påpeker er at det er påfallende at jobbturer har passet svært godt inn i privat aktivitet.

Som Stortinget har måttet betale. En av turen NRK har gransket gikk altså til Geilo. Der reiste Njåstad i påsken. Med samboer og sønn. På Geilo skal det også ha blitt holdt et møte med selskapene Tippetue arkitekter og Privatmegleren fra Bergen. Bak de selskapene står ifølge NRK venner av Njåstad.

Og møtet, som gjorde at Stortinget måtte betale, ble holdt i lobbyen på det fornemme Dr. Holms hotell. Siden skal «jobbturen» til Geilo ha antatt mer private former. Njåstad hadde noen skiturer og hadde det sikkert aldeles nydelig i påskeparadiset. Og regningen for hotelloppholdet på 5733 blanke norske kroner fakturerte Njåstad Stortinget med. Og fikk det utbetalt.

NRK har også gravd frem andre hotellopphold der møtevirksomhet og faglig innhold må fortone seg som forholdsvis beskjeden. NRK skriver: «Njåstad, som er andre nestleder i Stortingets finanskomite, skal i flere tilfeller ha tatt med familien på flotte hoteller rundt i Norge. Ved å arrangere korte jobbmøter på samme sted, fikk Njåstad reisene dekket av Stortinget».

Bukken passer havresekken og noen tar vel godt for seg av havren.

Av andre lignende turer er det nevnt et opphold på Støtvig Hotell på Larkollen. Der var også familien med, men Njåstad skal ha hatt en rusletur og en prat med en lokal Frp-er mens han var der og derfor var dette jobbtur. Og når Hotell Norge i Bergen endelig hadde blitt pusset opp og ble gjenåpnet, var Njåstad i Bergen og fikk prøvd det. På jobbtur.

La det være sagt med en gang. Jeg tror ikke at den litt for romslige omgangen med et spesielt raust reisebudsjett på Stortinget er noe som bare blir utnyttet av Frp-ere. Det ser ut som det finnes en kultur på Stortinget der man er litt ekstra romslige, med seg selv. De opererte lenge med spesielt rause pensjonsordninger og ventelønnsordninger også. Og det er i stor grad opp til hver enkelt å passe på seg selv. Bukken passer havresekken og noen tar vel godt for seg av havren.

Jeg glemmer ikke pensjonsskandalen som satte vanlige folks tro på våre stortingsrepresentanter på prøve. Riksrevisjonen mente at seks representanter hadde fått mange millioner for mye i pensjon. Saken ble drøftet og dysset ned internt.

Først da den ble offentlig kjent, ble den tatt tak i. Og pensjonssystemet ble også lagt om. Den gangen var det representanter fra Ap, KrF, Sp og Høyre som var involvert. Selv om det ikke var mottakerne av pengene, men Stortingets egne kontrollrutiner, som fikk de største ripene i lakken.

Det viktige her er at vi kan ikke operere med to typer moral i dette landet. Både innenfor Nav og innenfor skattemyndighetene er det så mye kontroll at det grenser til ren mistenkeliggjøring av skikkelige folk. Og folk som ikke vil gjøre noe galt, kan likevel uforvarende gjøre det, fordi systemene er så kompliserte. Da kan vi ikke samtidig ha landets fremste tillitsvalgte som reiser på ferieturer og kanskje bare rigger et påskudd for å slippe å betale for dem selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags