Her er studentenes 10 bud for en bedre studentøkonomi

Marianne Frønsdal fra Sparebanken Vest kom i mandagens (3/8) BA med 10 bud for en bedre studentøkonomi. Budene er en salig blanding av helt åpenlyse ting som de fleste studenter allerede gjør (kjøpe brukt, bo så billig som mulig, jobbe deltid) og ting som rett og slett ikke er realistiske, mener arbeidsutvalget i Studentparlamentet ved UiB.

Marianne Frønsdal fra Sparebanken Vest kom i mandagens (3/8) BA med 10 bud for en bedre studentøkonomi. Budene er en salig blanding av helt åpenlyse ting som de fleste studenter allerede gjør (kjøpe brukt, bo så billig som mulig, jobbe deltid) og ting som rett og slett ikke er realistiske, mener arbeidsutvalget i Studentparlamentet ved UiB. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Studentene er ikke enig med Marianne Frønsdals ti bud til nye studenter.

DEL

DEBATTMarianne Frønsdal fra Sparebanken Vest kom i mandagens (3/8) BA med 10 bud for en bedre studentøkonomi. Budene er en salig blanding av helt åpenlyse ting som de fleste studenter allerede gjør (kjøpe brukt, bo så billig som mulig, jobbe deltid) og ting som rett og slett ikke er realistiske: Som å sette de pengene man får til overs fra Lånekassen inn på en sparekonto. I følge Norsk Studentorganisasjon, har en gjennomsnittlig heltidsstudent et månedlig underskudd på 3000 kroner.

Vi har derfor skrevet våre egne «ti bud» til nye studenter i Bergen:

1. Vær snill med dine foreldre og besteforeldre. Det du får av Lånekassen strekker ikke til, så du vil bli nødt til å finne alternative inntektskilder. Nesten halvparten av alle studenter mottar støtte hjemmefra.

2. Snylt på familie og venner. Man kan spare mye på å skaffe seg familieabonnement på telefon, Netflix osv. Det er også lurt å droppe TV'en. Da får du i tillegg mer tid til å f.eks. lese pensum. Og det kommer du til å trenge (se punkt 3).

3. Skaff deg jobb. Jfr. fravær av punkt 1 og 2 (ikke alle har en rik onkel i Amerika). Studiemessig er det en dårlig idé å bruke tid og krefter på deltidsjobb, men de fleste studenter må jobbe likevel. Skaffer du deg en jobb med kvelds- og helligdagstillegg, kan du arbeide færre timer i måneden, og unngå at jobben kolliderer med forelesning

4. Bli avholds! Eller hvis du absolutt må: drikk deg heller opp til «lykkepromillen» på vors enn på byen.

5. Engasjer deg i studentorganisasjoner. Noen studentorganisasjoner tilbyr gratis mat på møter og arrangementer. Det finnes også mange frokostmøter i regi av kommunen, universitetet og andre aktører hvor man kan få seg en matbit og lære noe nyttig i samme slengen.

6. Gå med ullgenser innendørs. Strøm er dyrt – husk at det ikke er kaldt før du kan se pusten din i stuen! Hvis dette medfører lungebetennelse, er det godt å vite at SiB refunderer alle legeutgifter over 500 kroner.

7. Kjøp kaffeavtalen til SiB. Drikker du 100 kopper kaffe i løpet av ett semester, koster hver kopp under tre kroner.

8. Under 20? Kom deg til tannlegen! Tannverk kan være kjipt nok. På tross av at man som student er i livets tøffeste økonomiske periode, går tannhelsestøtten fra staten ut når man fyller 20. Er du allerede for gammel? Puss tennene, bruk tanntrå og be til høyere makter om at visdomstennene venter til du er ferdig med studietiden.

9. Del pensum med medstudenter. Selv hvis du kjøper pensumbøker brukt eller på internett, blir det ofte dyrt. Deler du bøker med medstudentene dine, kan du spare mye. Er du tidlig ute, kan du også låne pensumbøker fra biblioteket.

10. Lær deg å bruke bønner. Greit å akseptere det med en gang: kjøtt er en luksusvare. Bønner, linser og kikerter kan erstatte kjøtt i mange matretter. Husk også at selv om noe har gått ut på dato, betyr ikke det at maten er dårlig! Bruk sansene: lukter og smaker maten greit, er den spiselig.

11. Et gratis bonustips: Hvis du vil unne deg noe ekstra og spise ute – ta gratisbussen til IKEA! Der kan du få både kjøttboller og andre godsaker for en billig penge.

Romantisk middag, anyone?

Lær deg å bruke bønner. Greit å akseptere det med en gang: kjøtt er en luksusvare.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags