Jeg har en drøm!

Monica Hannestad er direktør i Design Region Bergen.

Monica Hannestad er direktør i Design Region Bergen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Monica Hannestad, daglig leder i Design Region Bergen, har store drømmer for Bergen og Vestlandet, skriver hun i dette innlegget.

DEL

DebattJeg har en drøm om et Bergen i en region der kulturen tas med som en seriøs spiller for byens omdømme. Vi er del av et globalt samfunn som forventer mer og mer av oss som reisedestinasjon, leverandør og samarbeidspartner.

Vi opplever en verden rundt oss som tenker helhetlig rundt opplevelsen det er å besøke og samarbeide med det stedet de oppsøker. Som forventer profesjonalitet med tanke på infrastruktur, tilgjengelige opplevelser, bedrifter tuftet på bærekraftige forretningsmodeller og et offentlig system som ivaretar individet som møter dem.

For å lykkes med å ligge i forkant og møte disse forventningene må vi arbeide strategisk. Og alt ligger til rette. Vi har særs kompetente aktører, fantastiske kunstnere innen det visuelle, musikk, film, design, på kjøkkenet, på scenen, og i det voksende spilluniverset. Vi har gode overordnede strategiske planer fundert på innspill fra aktørene selv.

Vi har en kultur for samarbeid på tvers av kulturnæringene og vi har øvd oss på dette lenge gjennom møteplassen Manøver. Vi har en samfunnsstruktur der det er både opparbeidede og potensielt korte veier mellom akademia, næringsliv, det offentlige og virkemiddelapparatet.

Drømmen er ikke ny. Jeg fant en slide fra en presentasjon vi i Design Region Bergen laget i forbindelse med et prosjekt vi gjennomførte for snart syv år siden. Dette var drømmen basert på den kraften designmiljøet kan tilby byen og regionen. Teksten på sliden lød som følger:

 «Når du om 10 år besøker Bergen og Vestlandet vil du oppleve en region som har tenkt helhetlig og som setter brukeren i fokus. Du ser det i det estetiske, du opplever det i trafikken, når du spaserer, hvis du besøker sykehus, legevakt eller offentlige kontorer, handler i butikker eller besøker bedrifter. Du ser smarte løsninger. Prosessene er smidige. Det virker gjennomtenkt. Alt virker som det er laget for oss.

Vestlandet er stedet å være både for næringslivsaktører, designere, forskere og idealister. Det er her det skjer. Det er her de virkelig gode ideene blir født – med vilje, entusiasme og et miljø til å realisere dem. På Vestlandet tror vi på hverandre, og på at vi sammen kan flytte fjell.»

Syv er et hellig tall mange steder i verden. Kanskje drømmen min snart er på vei til å oppfylles? Jeg strekker frem mine samarbeidsvillige hender til ny politisk ledelse både i Bergen kommune og Hordaland fylke med bønn om at vi nå tar et ordentlig grep og virkelig iverksetter handling. Med rammer der ostehøvel ikke er et virkemiddel, men der strategisk satsing reflekterer de strategiske planer. Som stimulerer til samhandling med et fremoverlent næringsliv, et fremoverlent akademia og en fremoverlent offentlig sektor. Planer basert på ønsket om en helhetlig og fremtidsrettet by og region. 

Som samfunn står vi foran endringer. Da må vi vise oss endringsvillige.

Kanskje drømmen min snart er på vei til å oppfylles?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags