Kretsen må åpne for dialog med private akademier

Selv om akademier er relativt nytt i Bergen, er det nok kommet for å bli, skriver Toril Kalsås i dette innlegget.

Selv om akademier er relativt nytt i Bergen, er det nok kommet for å bli, skriver Toril Kalsås i dette innlegget. Foto:

Av

Det er mange viktige diskusjoner om private akademier, om dobbeltroller og om økonomi som må tas. Men da må kretsen åpne opp for dialog, og akademiene må være villige til å inngå kompromisser.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
BA har den siste måneden hatt fokus på forholdet mellom private akademier og fotballklubber. Det er mange viktige debatter som må tas. Flere enn de som har blitt belyst i BA.

Breddefotball er en kjempeverdi for Norge. Alle får være med å spille fotball, det er lav terskel, sosialt og viktig i mange lokalmiljøer. Å skape vennskap og kjennskap mellom familier og å ha felles interesser i nærmiljøet gir ringvirkninger langt utenfor fotballbanene og opp i ungdomsårene. Jeg digger konseptet og ivrer for at det skal legges til rette for at hverken penger eller evner skal gjøre at noen ikke blir med.

Breddefotball gjør også at det i de aller fleste klubber er foreldretrenere, i hvert fall i barnefotball, men ofte til langt opp i tenårene. Det er sjarmen, men også akilleshælen til breddefotballen. Det er ganske tilfeldig og forskjellig hvilken kvalitet det er på treningene og hvilket engasjement de ulike trenerne har, selv om barnefotballtrener-kurs kan bidra til litt utjevning. Samtidig er spillerne også utrolig ulike. Det er alt fra de som bare kommer fordi vennene gjør det, eller foreldre tvinger dem, til de som har god fotballforståelse allerede tidlig og har lyst til å bli den nye Ronaldo eller Van Dijk. Så det er uansett kvaliteter ingen enkel jobb å være trener for en slik spillergruppe!

De aller fleste barn og foreldre ønsker å tilhøre nærmiljøet og klubben sin sammen med vennene sine, selv om noen ønsker mer fokus på fotball og flere treninger. Før gikk spillere tidlig til andre klubber for å få et antatt bedre tilbud, nå kan de fortsette i klubben sin og få ekstra trening på akademier. Selv om akademier er relativt nytt i Bergen, er det nok kommet for å bli. Både utviklingen i Europa og utviklingen i norsk fotball tyder på det. Det finnes helt sikkert store forskjeller på akademiene, både når det gjelder kvalitet, pris og målet til de som eier akademiet. Nettopp derfor mener jeg NFF og Hordaland Fotballkrets må ha dialog og samarbeide med akademiene.

Ingen ønsker at akademier skal «herje fritt», det er nødt til å være rammer. De seriøse bør i utgangspunktet bør underlegge seg idrettens verdigrunnlag. Men hvis kretsen og klubbene bare avviser alle og nekter å godta at akademiene er kommet for å bli, mister de også muligheten til å ha noen som helst kontroll og samarbeid med dem. Det standpunktet medfører også konflikter mellom folk som i utgangspunktet har samme interesse: Fotball - for flest mulig, lengst mulig, best mulig. Og disse konfliktene går utover barn og unge som spiller fotball i klubben sin i Bergen og andre steder.

I forbindelse med akademiene ble også Jenteskills trukket frem som et eksempel. Det er utrolig synd. Jenteskills er et prosjekt for å samle jenter i flere aldersgrupper fra mange klubber. Nå er det med 90 jenter fra Karmøy, via Odda til mange klubber i Bergen Vest, Askøy og nye Øygarden. De samles for gode treninger med gode trenere, og de får sponset lunsj slik at det blir en sosial arena. Jeg mener det er kjempebra for spillerne å se at noen satser på dem, at de er mange og at de er gode. Det å knytte bånd på tvers av klubber er positivt. Det gir kamper og cuper en ekstra dimensjon når man treffer jenter man har trent og spilt med andre steder. Så langt har de hatt fire helgesamlinger og to samlinger med ferdighetsutvikling, samt mange aktiviteter, tips og treningsvideoer til jentene. Alle samlingene har vært gratis, men alle måtte kjøpe noen Jenteskills-treningsklær til innkjøpspris for 950 kroner. Så om det er et akademi, er det hvert fall ikke et som noen blir rik på!

Det er mange viktige diskusjoner om private akademier, om dobbeltroller og om økonomi som må tas. Men da må kretsen åpne opp for dialog, og akademiene må være villige til å inngå kompromisser. Jeg håper dere klarer det - for alle unge fotballspillere sin skyld.

For ordens skyld: Min datter er en av dem som byttet klubb fra Olsvik IL til Loddefjord IL i fjor. Jeg var også en av foreldrene som signerte på at det ikke var på grunn av akademier av noe slag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags