Aldri mer nazisme – sammen er vi sterkere

Ordfører Marte Mjøs Persen ber folk stille opp på markeringen av Krystallnatten.

Ordfører Marte Mjøs Persen ber folk stille opp på markeringen av Krystallnatten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For første gang siden krigen marsjerer uniformerte nazister åpent i gatene – ikke bare i USA, på kontinentet og i Sverige – men også i Kristiansand og Arendal.

DEL

DebattDerfor er det viktig at også vi i Bergen markerer Krystallnatten i år.

For 79 år siden, natt til 10.november 1938, knuste nazistister mer enn 1500 synagoger, og skadet mer enn 7500 jødisk eide butikker og 29 jødisk eide varehus. Mer enn 30 000 mannlige jøder ble arrestert og ført til konsentrasjonsleirer, og selv om mange ble sluppet løs kort tid senere, viste Hitler-regimet sitt sanne ansikt. Det brutale diktaturet droppet alle forestillinger om å være en rettsstat. Folkemordet og krigen var like om hjørnet.

Krystallnatten markeres for å minnes nazistenes ofre før og under krigen, men også for å holde ved like bevisstheten om likeverd og menneskerettigheter. Vi må vaksinere verden mot etnisk hat, rettsløshet og overgrep mot utsatte grupper. Åndsfrihet, demokrati og menneskerettigheter er fort gjort å ta for gitt, men kommer likens fort under press om vi glemmer å vedlikeholde dem. Derfor skal vi stille opp torsdag kveld for å minne hverandre om at menneskeverdet er viktigst.

Under 2. verdenskrig ble norske jøder deportert til gasskamrene, gode nordmenn ble internert og henrettet uten lov og dom her i Bergen. Hat og intoleranse hører dessverre ikke bare fortiden til. Det rapporteres om stadig mer fremmedfrykt og intoleranse i Europa. Også her hjemme kommer det til uttrykk, og minoriteter uttrykker at de føler seg mer utsatt enn før.

Det er sjokkerende når uniformerte ekstremister marsjerer åpent i gatene i Kristiansand.

Andre steder er situasjonen mer ekstrem: nyheten om at en rabbiner og hans familie ble holdt fanget og banket opp i Paris preget internasjonale avisforsider på den norske valgdagen i år.

I Charlottesville ble en fagforeningsaktivist drept av en amerikansk nazist som hadde marsjert i gatene dagen før.

Historien har vist oss hva hat kan føre til av handlinger. Holocaust var et forferdelig endepunkt på en prosess som startet lenge før, hvor enkelte grupper ble definert utenfor og demonisert.

Nordahl Grieg sier det godt:

«Verre enn brennede byer

er den krig som ingen kan se,

som legger et giftig slimslør

på bjerker og jord og sne.

Med angiverangst og terror

besmittet de våre hjem.»

Krystallnatten markeres for å minnes nazistenes ofre før og under krigen, men også for å holde ved like bevisstheten om likeverd og menneskerettigheter.

Alle partiene i Bergen Bystyre, fra Rødt til FrP, slutter seg til Krystallnattmarkeringen, sammen med kirken, fagbevegelsen og mange andre av sivilsamfunnets organisasjoner.

Markeringen er en måte å bevisstgjøre om etnisk hat, og et demokrati og en rettsstat under press mange steder i verden. Parolen er «Aldri mer nazisme. Sammen er vi sterkere.»

La oss møtes på Torgallmenningen klokken 18 på torsdag 9. november og markere Krystallnatten.

Møt opp om du har anledning!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags