BA starter ny serie lørdag

I sin nye serie, som blir publisert her i BA første gang lørdag, er byggverk i bred forstand utgangspunkt for forfatter Nicholas Møllerhaugs (bildet) fortellinger om byen vår.

I sin nye serie, som blir publisert her i BA første gang lørdag, er byggverk i bred forstand utgangspunkt for forfatter Nicholas Møllerhaugs (bildet) fortellinger om byen vår. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Suksessforfatter debuterer som BA-spaltist. Serien «Byggverk i Bjørgvin» skal gjøre oss bedre kjent med Bergen.

DEL

DEBATTForfatter Nicholas Møllerhaug slo i år gjennom med boken «Stupet. Leif Grungs krig», et dokumentarverk om den arkitekten som i mellomkrigsårene satt sin preg på Bergen. Nå skal han skrive for Bergensavisen.

Lesere og kritikere har omfavnet boken om Grung. Ikke bare fordi han forteller om den bergenske stjernearkitektens tragiske skjebne. Men også fordi Møllerhaug forteller så mye om byen vi lever i gjennom byggverkene Grung formga. At boken har ført til Grung-vandringer, der Møllerhaug har guidet fra byggverk til byggverk, sier sitt om interessen.

I sin nye serie, som blir publisert her i BA første gang lørdag, er byggverk i bred forstand utgangspunkt for Møllerhaugs fortellinger om byen vår. Hver annen lørdag fremover vil han ta for seg et byggverk, kjent eller ukjent, som har en unik historie å fortelle.

Det trenger ikke være et prangende, velkjent bygg for å havne i Møllerhaugs søkelys. Det kan like gjerne være en tilforlatelig bygård på Høyden, som en gang i tiden har rommet en historie som Møllerhaug har klart å få taket på – og dra frem fra historiens glemsel. Historier som bidrar til å kaste lys over hvorfor byen har blitt slik den har blitt.

Bygg skaper byen. Men det er menneskene som fikk dem bygget, de bruker dem og bryr seg om verkene som betyr noe. Det er her historie møter samtid, og danner grunnlaget for fremtiden til byen vår. Uten kjennskap til denne historien hjelper ikke all verdens fredningsvedtak: Da blir byggverkene som skaper Bergen redusert til sjelløse og rivningstruede kulisser.

Historier avleires de underligste steder. Byggverkene kan selv ikke snakke. Men det kan byggesaksarkiv, offentlige samlinger og arkiver. For ikke å glemme arvinger og dem som selv har erfart eller blitt fortalt historier som knytter seg til byggverkene som omgir oss. Dette er grunnlaget for tekstene i den nye serien som kommer fremover i BA.

Det trenger ikke å være et prangende, velkjent bygg for å havne i Møllerhaugs søkelys.

Som redaktør håper jeg selvsagt serien vil falle i smak. Jeg håper også at noen vil bli inspirert til å bli bedre kjent med byggverkene i sin egen nære omgivelse. For en skattejakt det kan bli!

Kjære leser. Vi kommer ut med en fyldig juleavis i morgen, lørdag og tar oss en liten pust i bakken til tirsdag i romjulen. Med dette ønsker vi i BA deg en flott julefeiring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags