– Sentralbadet er ikke fritt vilt

STORM i BASSENGET: Sven Åge Birkeland og Tone Tjemsland svarer på innlegget til Egill Wendelboe Aarø, og påpeker at Sentralbadet har fått øremerket midler fra stat og kommune til «bygging av kulturfunksjoner for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen.FOTO: KAI Flatekvål

STORM i BASSENGET: Sven Åge Birkeland og Tone Tjemsland svarer på innlegget til Egill Wendelboe Aarø, og påpeker at Sentralbadet har fått øremerket midler fra stat og kommune til «bygging av kulturfunksjoner for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen.FOTO: KAI Flatekvål

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er en stor misforståelse når Opera Bergen og Pepperkakebyen tror at kommune og stat skal finansiere private aktører i Sentralbadet, skriver Sven Åge Birkeland og Tone Tjemsland i dette innlegget.

DEL

DebattEgill Wendelboe Aarø skriver i BA mandag 5 februar at «Bergen har en unik mulighet til å realisere et scenekunsthus med allerede avsatte midler».Hvilke avsatte midler Aarø viser til, må han nesten forklare selv.

Det Carte Blanche og BIT Teatergarasjen forholder seg til er at stat og kommune har øremerket midler til «bygging av kulturfunksjoner for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen i Sentralbadet...».

LES OGSÅ:

Videre kan man lese i tilsagnsbrevet fra Staten «Det er Carte Blanche og BIT Teatergarasjen som vil være hovedbrukerne av scenekunsthuset, og det er disse brukernes behov scenekunsthuset tilrettelegges og ombygges for, med lokaler for individuell bruk og for sambruk.»

Carte Blanche og BIT Teatergarasjen er i praksis husløse. For BIT Teatergarasjen har denne nomadiske tilstand vart i nesten ti år, hvilket i seg selv er en kulturpolitisk skandale alle stiftelsens ansatte (11) kjenner på daglig.

I 2019 er det 30 år siden Carte Blanche ble etablert i Bergen, og Carte Blanche må nå for 3. gang flytte fra midlertidige lokaler. Det er avgjørende at Carte Blanche sine eiere, Staten, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, er sitt felles ansvar bevisst og sørger for at selskapets 30 ansatte har en arbeidsplass å gå til der man kan produsere og vise danseforestillinger og ivareta sitt samfunnsoppdrag også i egen by.

Carte Blanche og BIT Teatergarasjen ønsker å gjøre Sentralbadet til et scenekunsthus

Carte Blanche og BIT Teatergarasjen ønsker å gjøre Sentralbadet til et scenekunsthus og har sammen med Bergen kommune, Hordaland Fylkeskommune og Rambøll brukt vel tre år på å utarbeide gode løsninger som skal tilfredsstille tidvis kompliserte krav knyttet til logistikk, teknikk, sikkerhet, brannvern, rømningsveier, handicaptilpasning, antikvariske hensyn for å nevne noe. Samtidig skal det legges til rette for at anlegget skal fungere både som publikumsarena og daglig arbeidsplass for totalt 40 profesjonelt arbeidende mennesker.

Den nåværende «badehallen» løser lite eller intet av dette, i tillegg er huset slik det fremstår i dag teknisk og på annet vis dimensjonert for en helt annen bruk enn hva en fleksibel, fremtidsrettet og åpen scenekunstinstitusjon krever.

Les også: Vil bygge operahus rett ved siden av Grieghallen

At Opera Bergens venn og våpendrager Wendelboe Aarø mener at Sentralbadet kan brukes slik det fremstår i dag med en avkortet grunninvestering hvor «skjønnhetsdimensjonen» kan tas senere, vitner i beste fall om manglende kunnskap. Det er å håpe at Opera Bergen har bedre kunnskap om hva som kreves for å sikre en god teknisk produksjon og å tilfredsstille sikkerhetskrav og brannforskrifter.

BIT Teatergarasjen har de siste tre årene, som husløse, gjennomført godt over 200 arrangementer per kalenderår. Dette samler årlig omlag 10.000 publikummere i Bergen og 100.000 publikummere på turnè i inn- og utland.

Les også:

Carte Blanche har de siste fem årene hatt et årlig publikumstall på mellom 3000 og 5000 på sine to-tre årlige nye produksjoner i Bergen. Flere har det ikke vært plass til i midlertidige Studio Bergen, når kompaniet samtidig skal ivareta oppdraget med nasjonale og internasjonale turneer.

Vi ønsker et hus som er samlende og miljøskapende, som produserer og presenterer et bredt spekter av forestillinger og annen virksomhet.

Carte Blanche og BIT Teatergarasjen ønsker et levende og inkluderende Sentralbadet der scenekunst står i fokus. Vi ønsker et scenekunsthus som er tilrettelagt for både de større formater og de mindre, turnèvennlige forestillingene. Vi ønsker et scenekunsthus med høy aktivitet som er åpent og tilgjengelig for det nære nabolag og byens øvrige befolkning. Vi ønsker et hus som er samlende og miljøskapende, som produserer og presenterer et bredt spekter av forestillinger og annen virksomhet.

Aktiviteten i Sentralbadet vil legge til rette for et kreativt, kompetanseberikende, samlende og sterkt miljø som ikke bare vil gi ringvirkninger i «kunstBergen», men som også vil plassere Bergen tilbake på det nasjonale og internasjonale scenekunstkartet.

Hvilke kunstneriske ringvirkninger og almenn merverdi dette vil kunne gi lokalt og regionalt, kan man bare ane konturene av idag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags