8 mars behøves, i år som i fjor!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Talerne på 8. mars har blitt mer aktuelle enn vi kunne ane, skriver Arbeidsutvalget i 8. mars initiativet i Bergen.

DEL

DebattDa vi i 8. mars-utvalget, i Bergen, spurte Sumaya Jirde Ali, Heidi Helene Sveen og Eline Skirnisdottir Vik om å holde hovedappeller på Torgallmenningen på årets kvinnedag, ante vi egentlig ikke hvor aktuelle disse talerne kom til å bli. I «verdens mest likestilte land» er det underlig at vi fremdeles har kommet til kort når det gjelder kvinners ytrings- og bevegelsesfrihet, seksuell vold og trakassering og en trygg og forsvarlig barselomsorg.

Vi inviterte Sumaya Jirde Ali for å tale om feminisme og internasjonal solidaritet Som kjent kommer ikke dette til å skje. Da Resett postet et anonymt innlegg om Ali, førte dette til at kommentarfeltene kokte over av rasistiske og antifeministiske kommentarer, og Sumaya Jirde Ali ble personlig hetset. Nå har hun trukket seg fra arrangementet i Bergen på grunn av hetsen.

Sumaya Jirde Ali holdt har trukket seg fra 8. mars-markeringen i Bergen.

Sumaya Jirde Ali holdt har trukket seg fra 8. mars-markeringen i Bergen. Foto:

Redaktøren i Resett, Helge Lurås forsvarer praksisen med å la anonyme skribenter få skrive på hans nettside, ved å hevde at dette er med på å berike ordskiftet i Norge. Men det Lurås faktisk gjør er å gi anonyme nettroll en plattform til å hetse og krenke minoritetskvinner.

Trolling på nett er en svært effektiv måte å innskrenke kvinners handlings- og ytringsfrihet, ved å skremme oss til taushet. Men vi slår tilbake mot krenkelsene og hetsen fra rasistene og deres støttespillere.

Sumaya Jirde Ali har nylig gitt ut diktsamlingen «Kvinner som hater menn», hvor hennes erfaringer som ung muslimsk kvinne i Norge blir beskrevet. 8.mars-komiteen i Bergen nekter å godta at kvinner trues til taushet. Vi slår ring rundt Sumaya og vil lese hennes dikt fra scenen.

#metoo har de siste månedene gått sin seiersgang i gjennom samfunnet, i ulike institusjoner og politiske partier. Forfatter og skribent Heidi Helene Sveen har skrevet om voldtekt og seksuell trakassering lenge før #metoo brøt lydmuren. Hun skal tale på Torgallmenningen 8.mars. Sveen minner oss på det Frp-ledelsen vil at vi skal glemme, at profilerte politikere som Terje Søviknes ustraffet får fortsette i ledende posisjoner på tross av hans krenkende handlinger. Men Frps kvinnefiendtlige holdninger stopper ikke der.

For noen uker siden besluttet Aust-Agder Frp å gå inn for at kvinner skal betale for å få tatt abort fordi «abort er et valg (kvinner) selv tar og som (de) må ta konsekvensene av og betale kostnadene som følger.»

Les også: Dagen hvor venstresiden får skinne og høyresiden går i skyggen

Vi kvinner står målløse tilbake og spør, tror Frp at kvinner blir gravide helt på egenhånd? De bekrefter de vi har visst lenge: det trengs bedre seksualundervisning i dette landet.

Det er på tide å sette på alle lyskasterne, å lyse inn i de mørke krokene på nett, slik at nettrollene sprekker og blir stilt til ansvar for sine krenkende ytringer.

En annen kvinne vi er stolte over at skal tale på 8. mars er jordmor Eline Skirnisdottir Vik. Hun er en av mange som er bekymret for utviklingen innen barselomsorgen når Haukeland skal flytte Kvinneklinikken til Barneavdelingen. Vik beskriver hvordan det skal iverksettes et samlebåndsprinsipp hvor mor og barn kun skal få ligge på sykehus mellom 6-24 timer etter fødsel. Mens klinikksjef, Susanne Albrechtsen hevder at ny forskning kan redusere liggedøgnene med flere netter, mener Vik og hennes kolleger, at dette er en fordekt måte å spare penger på.

Sykehusledelsen ved Haukeland fremstiller det å få «ligge på barsel» som et ferieopphold, fordi «det å føde ikke er en sykdom». Det er ingen som ønsker å sykeliggjøre friske kvinner, men det å bli ivaretatt av kyndig personell etter det fysisk ekstreme arbeidet det faktisk er å føde, er ikke ferie, det er en investering i helse. Vik uttalte en særlig bekymring for kvinner og barns helse om denne nye (spare)praksisen blir tvunget igjennom av Haukeland Sykehus ledelse. Det er helt galskap at Haukeland sykehus nå legger opp til at kvinner nærmest skal sprette opp av sengen etter å ha født.

Det er på tide å sette på alle lyskasterne, å lyse inn i de mørke krokene på nett, slik at nettrollene sprekker og blir stilt til ansvar for sine krenkende ytringer.

Vi skal fortsette å tale ut om våre opplevelser med seksuell vold og trakassering, Søviknes sin oppførsel må få konsekvenser! Sist men ikke minst må vi kjempe for at sykehuset legger opp til mor og barns beste. Sees i toget!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags