Flytt NRK fra Oslo for å hjelpe demokratiet

På flyttefot: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vil vekk fra Marienlyst. Da bør NRK flyttes til Trondheim.foto: Gorm Kallestad, NTB

På flyttefot: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen vil vekk fra Marienlyst. Da bør NRK flyttes til Trondheim.foto: Gorm Kallestad, NTB

Av

Det norske demokratiet sliter under at Oslo får stadig mer makt. Det er på tide å flytte makt vekk fra vår hovedstad.

DEL

LederMye har endret seg siden Norge ble et fritt land i 1905. Vi har blant annet fått langt flere representanter på Stortinget, og vi har fått NRK.

Da Stortinget først fordelte antall representanter mellom fylkene gjorde man det ikke bare etter innbyggertall. Man la også vekt på et fornuftig prinsipp om at den enkelte stemme skulle veie stadig litt mer jo lengre vekk valgdistriktet lå fra Oslo. Det skulle færre stemmer til for å få mandat i Hordaland, og enda noen færre i Finnmark.

Stadig mer makt samles i Oslo. Stortinget forstår ikke lenger å kompensere for avstand til makten, altså Oslo. Antall representanter på Stortinget har økt, men kun for å kompensere for økt folketall. Spesielt i Oslo og Akershus. Det området i landet som aller minst trenger økt representasjon på Stortinget. Oslo har kontroll over det meste av maktfaktorer her til lands.

Strengt tatt burde Oslo vært fratatt flere av sine 19 representanter og Akershus noen av sine 17, men det blir jo stadig vanskeligere å få flertall for slikt på Stortinget. Det aller beste for demokratiet og maktfordelingen er å flytte Stortinget ut av Oslo, men man har jo investert store beløp i, under og ved siden av bygget de siste årene.

Nei, da er det langt enklere å flytte NRK vekk fra Oslo. Det statseide medieselskapet har vokst seg for stort og moderne til Marienlyst, og leter allerede etter tomt til nytt bygg i Oslo. De bør heller lete i andre deler av landet. Tenk hvilket demokratisk korrektiv NRK kunne bli om man prøvde og maktet å se den sentrale Oslo-makten utenfra.

NRK er på alle måter, og i stadig sterkere grad, en del av denne makten. Et miljø som blir stadig mer ensidig, ensporet og enøyd, oppfører seg stadig mer eneveldig, og er nærmest helt blind for det som skjer og skapes i resten av landet.

Det er nærliggende å mene at NRK bør flyttes til Bergen, men vi har jo allerede noe TV2. Dessuten er demokrati å fordele makt mest mulig utover landet. Derfor bør NRK ta med mest mulig av sitt pikk og pakk og flytte til Trondheim – midt i landet. Der er det dessuten litt lavere lønns- og prisnivå enn i Oslo. Det kan gi litt lavere lisens.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags