Lokasjonsstriden

Skal vekk: Godsterminalen her på Nygårdstangen skal flyttes. Hvor en ny terminal skal ligge er en varm, politisk potet. ARKIVFOTO: SKJALG EKELAND

Skal vekk: Godsterminalen her på Nygårdstangen skal flyttes. Hvor en ny terminal skal ligge er en varm, politisk potet. ARKIVFOTO: SKJALG EKELAND

Artikkelen er over 4 år gammel

Toppene i både Arbeiderpartiet og Høyre vil la partimedlemmene bestemme hvor den nye godsterminalen i Bergen bør ligge.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Flere av partiene i Bergen har programfestet at godsterminalen på Nygårdstangen bør flyttes. Men det er bare Fremskrittspartiet som har programfestet hvor de vil etablere en ny godterminal. Frp vil ha terminalen på Flesland. De andre partiene sier ikke noe om ny lokasjon i sine programmer.

Uansett hvor man til slutt beslutter å anlegge en ny godsterminal, blir det bråk. Terminalen legger beslag på store arealer og vil medføre omfattende naturinngrep. Nå har beboere i både Fana, Arna og Åsane gått til kamp for å unngå å få en godsterminal i sitt nærmiljø.

Nettopp fordi beslutningen vil bli upopulær, uansett hva beslutningen måtte bli, vegrer flere partitopper i både Ap og Høyre å skyve problemstillingen foran seg. I begge partier vil man la partimedlemmene legge sterke føringer for hvor den nye godsterminalen bør ligge. Dermed kan toppolitikerne «skylde» på partiorganisasjonen og si at de er bundet av partiets vedtak når de en gang i fremtiden får kjeft for sitt standpunkt.

Partidemokrati er vel og bra. Men i denne saken skjer ting i feil rekkefølge. Høyre og Ap burde ideelt sett gjort som Frp: brukt partidemokratiet i programprosessen, og gitt velgerne signaler om hvor de foretrekker ny godsterminal. Det Ap og Høyre legger opp til nå, kan forkludre hele saken.

Rett nok kom Jernbaneverket med en konseptvalgutredning før jul som peker på to alternativer, mens kommunens fagetat nå har pekt på et tredje. Den informasjonen politikerne har nå, var nødvendigvis ikke kjent i programprosessen. Det betyr ikke at det er gunstig å delegere til partiorganisasjonene å ta en beslutning. Fordi saken er så betent vil en slik prosess kunne føre til at beslutningen trekker ut i tid, og at vi får interne maktspill og uryddige prosesser. Vi husker så altfor godt hvordan det gikk i bybanesaken. Vi er redd for at saken om ny godsterminal skal utvikle seg tilsvarende. Det vil i så fall være svært uheldig.

Å spørre egne partiorganisasjoner til råds er selvsagt ikke feil. Men våre fremste folkevalgte kan ikke sette seg i en posisjon som fører til store, interne konflikter og lange kamper i hvert enkelt parti. Denne saken må for all del ikke trekke mer ut i tid enn høyst nødvendig. Politikk handler om lederskap og om å tørre å ta valg som er til beste for byen, selv om valgene er upopulære. Det må toppene i både Ap og Høyre tørre i denne saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken