EØS-sviket mot praktisk ungdom

Liberaliseringen av arbeidsmarkedet har forandret norsk arbeidsliv. Norsk ungdom velger bort yrkesfag når de må konkurrere med billig arbeidskraft. Derfor må EØS-avtalen sies opp, skriver Magnus Weggesrud fra Senterungdommen.

Liberaliseringen av arbeidsmarkedet har forandret norsk arbeidsliv. Norsk ungdom velger bort yrkesfag når de må konkurrere med billig arbeidskraft. Derfor må EØS-avtalen sies opp, skriver Magnus Weggesrud fra Senterungdommen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Snekkeren som bygger huset er like viktig som arkitekten som har tegnet det, skriver Magnus Weggesrud fra Senterungdommen.

DEL

MeningerFør var det stas og status å velge yrkesfag. I dag blir ungdom som velger yrkesfag sett ned på.

Skal man bli noe, må man velge teorifag. Bli tannlege, bli journalist, bli økonom.

Det er ikke noe galt med disse yrkene, men det er praktikerne som bygger landet.

Det store sviket mot praktisk ungdom startet i 1992. Da statsminister Brundtland (Ap) undertegnet EØS-avtalen, sørget hun for ukontrollert flyt av arbeidskraft over grensen til Norge.

Liberaliseringen av arbeidsmarkedet har forandret norsk arbeidsliv. Norsk arbeidsliv hadde gjennom alle år vært tuftet på grunnpilaren om at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde for alle i Norge.

Det gjelder ikke lenger, og det ødelegger for ungdom som har forutsetninger og lyst til å velge yrkesfag. Når ungdom ser at det ikke vil lønne seg å bli murer, snekker eller lastebilsjåfør, så velger de andre yrker de ikke har motivasjon for. Eller så dropper de ut av skolen.

Etter at EU utvidet seg mot øst i 2004 og 2007, har tilstrømmingen av billig og ufaglært arbeidskraft mangedoblet seg.

Siden 2000 har Norge hatt en reallønnsinntektsvekst på 43 prosent. Norge er derfor en utpost i et Europa preget av økonomisk og sosial uro. Vi er attraktive for billig arbeidskraft. Den ukontrollerte arbeidsinnvandringen har presset lønnsnivået i de praktiske yrkene ned. De er ikke i nærheten av å holde tritt med resten av samfunnet, og verst har det gått utover håndverksyrker, hotell- og restaurantarbeidere og yrkessjåfører.

Det er ikke et problem at disse arbeiderne heter Tomislav og Rodovan, og kommer fra Polen og Romania, men at de er ufaglærte håndverkere med utdanning i medisin og økonomi fra hjemlandet.

Det har blitt billigere for nordmenn å bygge hus, men den bygningsmessige kvaliteten har gått ned. Det er en medvirkende årsak til at færre og færre norske ungdommer velger yrkesfag, og at flere dropper ut.

Norsk Institutt For Samfunnsforskning kom i fjor med en rapport som viste at antall søkere til byggfag i perioden har gått drastisk ned siden 1995. Forskningen viste at dette hadde en direkte sammenheng med økt arbeidsinnvandring. Norsk ungdom velger bort yrkesfag når de må konkurrere med billig arbeidskraft.

EØS-avtalen har flyttet makten fra Stortinget og andre folkevalgte organer til markedet og overnasjonale organer, og det politisk handlingsrommet er sterkt begrenset. Derfor må EØS-avtalen nå sies opp slik at vi kan kontrollere arbeidsinnvandringen og få et mer seriøst arbeidsliv.

Norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde for alle i Norge.

Samhold og solidaritet må gå foran et rent markedshensyn. Senterpartiets alternativ er et marked som korrigeres ut i fra politiske mål og gjennom folkevalgte organer.

Det er på tide å gi praktikerne tilbake respekten og mulighetene de fortjener. Den snekkeren som bygger huset er like viktig som arkitekten som har tegnet det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags