«Tilby oss mer enn bare make-up, Valhammer»

Det har skjedd mye positivt i barnehagesektoren, men det er langt i fra godt nok, skriver ledere i Utdanningsforbundet. Arkivbilde: Magne Turøy

Det har skjedd mye positivt i barnehagesektoren, men det er langt i fra godt nok, skriver ledere i Utdanningsforbundet. Arkivbilde: Magne Turøy

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Virkeligheten der samfunnets yngste tilbringer dagene sine, er langt fra bare rosenrød. Hva vil den nye byråden gjøre med det?

DEL

MeningerBergen har fått ny byråd med ansvar for barnehagene i Bergen, og i den anledning vil vi peke på noen utfordringer. Vi opplever at det har skjedd mye positivt i barnehagesektoren de siste årene, blant annet med nye normer for pedagogtetthet og bemanning.

Imidlertid ser vi at det de aller fleste endringene i sektoren har til felles, er at de kommer fra regjering og Storting.

Vårens barnehageopprør blant ansatte og foreldre synliggjorde at virkeligheten der samfunnets yngste tilbringer dagene sine, ikke bare er rosenrød.

Mange foreldre og ansatte opplever at bemanningen er for dårlig. Normen som inntrer for fullt fra neste høst vil bøte på noe av dette, men det er etter vår mening langt ifra godt nok.

Fortsatt vil det være de samme rammene for en baby på 10 måneder, som det er for et barn på 2 ½ år. Den nye normen tar heller ikke hensyn til ulike åpningstider. Og er det egentlig tilstrekkelig med en ansatt per sjette store barn?

Mange barnehageansatte vil svare et klart nei.

Noen av rammene er lagt fra staten sin side. Men det er likevel mye det går an å gjøre lokalt, og det er her vi vil utfordre den nye byråden.

Som den største barnehageeieren i Bergen, vil det ha mye å si for veldig mange av byens barn, hva kommunen gjør med sine barnehager.

Vi mener at de som begynner i barnehagen før de er ett år, trenger tettere oppfølging og mer ressurser enn de eldste småbarna. Hva vil den nye byråden gjøre lokalt for å tette hullene i den nasjonale bemanningsnormen?

Vårt forslag er at det beregnes en ansatt per andre barn for disse, og at denne ressursen følger barnegruppen gjennom hele barnehageåret.

For å sikre at lange åpningstider ikke uthuler virkningen av bemanningsnormen, kan kommunen stille krav om ekstra bemanning, og gi ekstra lønnsmidler til de barnehagene som har åpent lengre enn 9 timer.

Samtidig er det mulig å jobbe politisk for at kommunen skal kunne få anledning til å stille de samme kravene til de private barnehagene.

Bergen har 70 prosent private barnehager. Dersom flere barnehager hadde vært i kommunalt eie, hadde det vært enda enklere å få gjort noe med bemanningen for byens barnehagebarn.

Byrådet har en ambisjon i sin plattform fra 2015 om å øke andelen som er kommunale, men foreløpig har vi dessverre ikke sett noen tiltak som vil øke den kommunale andelen i vesentliggrad.

Samtidig ser vi at eierskapet over barnehager ofte går fra en privat eier til en annen. Hva vil den nye byråden gjøre for å oppfylle ambisjonen i byrådsplattformen slik at det virkelig gjør en forskjell?

Vårt forslag er at kommunen stiller seg i posisjon som aktiv oppkjøper. Når private aktører vurderer det som et godt økonomisk prosjekt å utvide ved å kjøpe barnehager, kan ikke vi se noen grunn til at det skulle være annerledes for kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags