Det er aldri for sent

– Bestem deg for et par små endringer du vil gjøre - og prøv dem uten å snu deg tilbake! Foto: Thomas Brun/Ntb Scanpix

– Bestem deg for et par små endringer du vil gjøre - og prøv dem uten å snu deg tilbake! Foto: Thomas Brun/Ntb Scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis du hadde tre ulike liv som du kunne velge fra, hvordan ville du da våget å drømme? spør Monica Hannestad.

DEL

MeningerJeg sitter her på en café og skriver. Hjernen min koker av tanker om ting vi ønsker å gjøre, prosjekter å brenne for, samfunnet som vi ønsker å være med å endre til det bedre. Vent. Er dette jobb? Eller er dette meg?

Når skal jeg tenke at jeg er ferdig på jobb? Arbeidstiden er jo 8 timer dagen. Jeg må ikke jobbe for mye! Men er dette jobb? Det angår jo mitt liv. Mine barns framtid. Forskjellen fra mine tidligere jobber er jo bare at de tingene jeg brenner for her er det samme jeg brenner for som Monica, som privatperson. Hvordan skal jeg skille? Når er jeg ikke på jobb? Når jeg legger bort maskinen? Jeg er jo fremdeles på sosiale medier, jeg har jo fremdeles tanker. Om denne verden som jeg ønsker skal blir ett bedre sted!

Med dagens teknologi og samfunnsstruktur står vi friere enn noen gang til å forme livene våre som vi vil. Meningsfylt arbeid, frihet og personlig utvikling står sterkt. Hva gjør det med oss? Det er enklere enn noen gang å starte og drive sin egen selskap, nisjemarkedene står sterkt og den enerådende autoritære, tradisjonelle lederstilen er på lang vei passé.

Men hva kreves da av ledere for de oppvoksende generasjonene? 

Alt dette har store samfunnsmessige betydninger. Enkelte ser automatisering, kombinert med borgerlønn, som det beste som noen sinne har skjedd menneskeheten, «endelig er vi fri til å leve igjen».

Andre er forkjempere for at arbeid i seg selv er meningsfylt og at et post-arbeidssamfunn er en trussel for den norske velferdsmodellen.   Det mest populære studiet på Stanford for tiden er livsdesign. 50 år gamle Design Thinking kombineres med psykologifagene. For å gi ny retning for ditt viktigste designprosjekt; hvordan designer du livet ditt.

For det jo aldri for sent å endres er det? For hvem skal det være for sent for? For ditt liv? Livet ditt er vel nå, på lik måte som det var ditt liv når du var 10 eller når du er 30 eller 50? Du kan starte nå. Livet er på ingen måte lineært. Og det er ikke du heller.

Målet er ikke at du skal bli best- men at du kan bli bedre. Leve et litt mer meningsfylt liv. Og siden det er Design Festival kan du jo kanskje eksperimentere litt med ditt livsdesign? For det er ikke for sent.

For hvorfor jobber du? Hvorfor er du her? Hva er din skjebne? Klarer du å koble disse perspektivene er sjansen du vil oppleve ditt eget liv som meningsfylt. Noen ting vet du:

AI kommer- vi trenger ikke gjøre de jobbene lenger.

Du må våge å drømme. Drøm som at du ikke trengte penger. Hvis du hadde tre ulike liv som du kunne velge fra, hvordan ville du da våget å drømme!

Hva avdekker du at du ikke kan endre? Hva velger du å ikke endre? Gjennom å godta at dette er de rammene du velger å leve innenfor, kan du velge å heller virkelig gå inn for å gjøre noe med det du velger gjør deg lykkelig.

Gå så ut, og dette er den viktigste og kanskje vanskeligste oppgaven, og sjekk ut drømmene på folk, både de du kjenner og de du ikke kjenner. Ta inn nye gode ideer og bygg på dine egne drømmer. Og så begynn å teste. Test i det små. For guds skyld. Det er aldri en god ide å bare slutte med alt for å begynne alt på nytt. Ikke kast alt på båten samtidig!

Men så kommer tvilen- hvordan vet du om det du vil ha er det du egentlig vil ha? Det er jo så mange valg! Tenk om du velger feil! Du kan øke sjansen for å velge uten å få en følelse av å ha valgt feil.

Løsningen er å stå for ditt valg. Om du kan velge og likevel vet du kan velge om igjen er sjansen for at du blir misfornøyd med det første valget ditt 60-70 prosent høyere enn om du vet du ikke kunne tatt valget igjen.

Så- samle drømmer og tanker, reduser dette til å være din drøm, bestem deg for et par små endringer du vil gjøre- og prøv dem uten å snu deg tilbake!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags