Vi er allerede havets by

«RØKKE-tårnet»: Bergen er den naturlige plasseringen, skriver Høyre-politikerne. FOTO: NTB

«RØKKE-tårnet»: Bergen er den naturlige plasseringen, skriver Høyre-politikerne. FOTO: NTB Foto:

Av

«Verdenshavenes hus» ville vært malplassert i indre Oslofjord, sier Frøy Guldbrandsen i BT. Hun har helt rett. Det er på Vestlandet det hører hjemme.

DEL

MeningerDet bør ikke herske noen tvil om at Bergen er havets by og Vestland er havets fylke. Siden vestlendingen først bosatte seg her på Vestlandet har vi brukt havet for alt det er verdt. Vi har fisket, drevet med oppdrett og brukt havet for å transportere varer. Havet har gjort Norge til et godt land å bo i, og vil fortsette å være den viktigste ressursen vi har. Når Bærum takket pent nei, er det helt avgjørende at Bergen gjør seg attraktiv som plassering for «Verdenshavenes hus». Det finnes hundrevis av grunner til at Bergen er den beste løsningen og vi må ikke se oss blind på de små utfordringene.

Les også Gjelsviks mening om Røkke-tårnet: Bergen er ikke Abu Dhabi

På Vestlandet holder mye av den beste kompetansen innen forskning og maritim næring allerede til. Et signalbygg der vi kan samle forskning og næring for å bygge opp under det gode samarbeidet vil være helt avgjørende for å sikre Bergen som verdensledende innen havforskning og maritime næringer. Når regionen vår har fremragende miljøer som NCE Maritime Clean Tech, GCE Ocean Technology, NCE Seafood Innovation, Katapult, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole bare for å nevne noen, må vi legge til rette for at disse miljøene kan gi oss viktige innspill til hvordan vi kan utnytte ressursene havet gir oss. Ved å samle det aller meste av Norges enestående kompetanse i én landsdel gjør vi det enda enklere å dele erfaringer og ta oss ett skritt videre.

«Verdenshavenes hus» ville vært malplassert i indre Oslofjord, sier Frøy Guldbrandsen i BT. Hun har helt rett. Det er på Vestlandet det er kort vei til de viktige ressursene i havet og næringene som drar nytte av dem. Det er en blomstrende oppdretts- og fiskerinæring med tre av de ti største sjømatselskapene i verden lokalisert her. 40 prosent av den norske shipping-flåten styres fra Bergen, og Norge er den 5. største shippingnasjonen i verden.

Olje- og gassindustrien sysselsetter 20 prosent av innbyggerne og eventyret med havvind har så vidt begynt. UiB har kartlagt hele Nordsjøen og påvist enorme mengder havbunnsmineraler som det i dag er dårlig tilgang til på land og som vil kunne gi oss enorme verdier fremover. Det er også i Bergen og på Vestlandet vi har infrastrukturen til å legge til rette for aktivitetene som skal foregå. Det er for eksempel bestemt at det skal bygges ny dypvannskai som kan betjene forskningsskipet som også er under bygging.

Bergen har en stolt historie som Norges fremste handelsby i hundrevis av år. Vestlandet har vært vinduet ut til verden. Her har havet stått sentralt som handelsrute og matfat. I Bergen og på Vestlandet har vi lange tradisjoner med å leve av havet, og det er ingen tvil om at havet kommer til å være avgjørende for Vestlandet og Norge i all fremtid. Derfor bør ikke Bergen nøle med å ønske slike tiltak velkommen både til byen vår, men også til regionen vår.

Når vi nå har fått muligheten til å gjøre oss attraktive for dette prosjektet er det viktig at vi kjenner vår besøkelsestid. Vi kan ikke grave oss ned i detaljer om høyde og konkret plassering, men heller være fremtidsrettet og bidra med løsninger og argumenter for hvorfor Bergen er den naturlige plasseringen for «Verdenshavenes hus».

Havets by ligger allerede på Vestlandet, nå trenger vi også «Verdenshavenes hus».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags