Bysyklene må eies av folket

Regjeringen må gjøre en større innsats for miljø og klima. Å finansiere bysyklene ville vært en god start. Arkivfoto: Anders Kjølen.

Regjeringen må gjøre en større innsats for miljø og klima. Å finansiere bysyklene ville vært en god start. Arkivfoto: Anders Kjølen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Staten må komme på banen og finansiere bysyklene i alle landets byer, skriver Djani Behram i dette innlegget.

DEL

MeningerÅret 2018 var kanskje den varmeste sommeren nordmenn kan huske å ha opplevd i Norge. Verden har sett enorme skogbranner, tørke og hetebølger som har drept flere titalls mennesker. Men forskerne tror at dette bare er starten på noe mye verre. Norge må derfor gjøre tiltak for å få ned klimagassutslippene.

Et av disse tiltakene er at Norge innfører en statlig finansiert bysykkelordning i alle byene i Norge. I dag har Bergen, Oslo, Trondheim, Drammen og Sandnes alle bysykkelordninger. Antall personer som reiser med sykkel, har økt. Det er positivt at folk sykler mer fordi vi vet at byene vil bli ytterligere fortettet i fremtiden. Tiltaket er også viktig fordi Norge har forpliktet seg gjennom Parisavtalen å senke utslippene. Bysykler vil bidra til å nå våre klimamål og vil også være et sentralt transportmiddel i fremtiden.

Bysyklene vil være et viktig supplement til kollektivtransporten. Hvis flere innbyggere i byene tar bysykler til og fra jobb, skole eller trening, vil man frigjøre flere busser som heller kan brukes utenfor byene. Folk utenfor byen vil derfor muligens få flere bussavganger enn tidligere.

Sykling har også en viktig helseeffekt. Det reduserer risikoen for overvekt, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Bysyklene kan derfor være et godt alternativ for at innbyggerne skal holde seg i form i en ellers travel hverdag.

Mange byer har likevel ikke råd til å finansiere bysyklene på grunn av dårlig økonomi. Flere har klart å betale for bysyklene ved å samarbeide med private aktører. Det er likevel viktig at slike transportmiddel eies av folket og at dette betales gjennom staten.

Derfor er det viktig at staten kommer på banen for å finansiere bysyklene i alle byene i Norge. Regjeringen må gjøre en større innsats for miljø og klima. Hvis regjeringen kan bruke 24 milliarder kroner på skattelettelser til landets rikeste, kan de også være med å betale en så viktig ordning som bysyklene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags