«La Din vilje skje, sier vi. Så krysser vi fingrene. Sånn for sikkerhets skyld»

Frir: Vi i fagbevegelsen har alltid hatt litt tro på dere, KrF, og nå har vi en bønn til dere, skriver Kari Bernardini i dette innlegget. Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein

Frir: Vi i fagbevegelsen har alltid hatt litt tro på dere, KrF, og nå har vi en bønn til dere, skriver Kari Bernardini i dette innlegget. Arkivfoto: Emil Weatherhead Breistein

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Pensjon fra første dag vil bety mest for dem nederst på bordet. Det er rettferdighet.

DEL

MeningerKjære KrF. Vi i fagbevegelsen har alltid hatt litt troen på dere. Vi er opptatt av solidaritet, dere er opptatt av nestekjærlighet. Selv om bakteppet er ulikt har vi noen felles verdier. Og nå har vi en bønn til dere.

Det gjelder pensjonopptjening fra første dag i arbeid. Vi i Handel og Kontor har kjempet en lang kamp for dette, og nå er vi tett på målet. I høst skal saken avgjøres i Stortinget, på forslag fra Ap og SV, og dere i KrF kan bli vår frelse!

Her er dagens situasjon: Jobber du i mindre enn en tjue prosent stilling? Da får du ingen pensjon.

Ansatt mindre enn tolv måneder? Ingenting.

Er du under tjue år? Null og niks.

Tjent mindre enn 90 000 (1G i folketrygden)? Ikke en krone.

Hva blir konsekvensen av dette? Hvis du er for eksempel en kvinne som sliter med å finne fulltidsjobb og må ta flere småjobber for å kunne forsørge deg. Kanskje er du alene om omsorgen for barna dine.

En arbeidsgiver gir deg 19 prosent stilling for å spare pensjonsutgiftene. En annen arbeidsgiver sier deg opp før det har gått ett år, og så må du begynne på nytt.

En trygg alderdom og en pensjon å leve av blir fjernere for hver nye arbeidsgiver. Dette er virkeligheten for stadig flere i det norske arbeidslivet.

Vi i fagbevegelsen får høre de fortvilte historiene. Dette er dårlig familiepolitikk, dårlig sosialpolitikk, og ikke minst: Det øker forskjellene mellom folk. Og nettopp det at det ikke er så stor forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker er noe av det fineste med Norge.

Blir dette dyrt? Vel, tre milliarder er mye penger. Du kunne fått et halvt operahus for det. Minst. Eller en skikkelig fin stortingsgarasje. Men Siv og Erna ga over tjue milliarder i skattekutt i forrige stortingsperiode, det meste gikk i lommene på rikfolk.

Fariseere, rett og slett.

Og pensjon fra første dag vil bety mest for de nederst ved bordet, akkurat den gruppen Jesus var mest opptatt av å hjelpe. Vi tror Jesus ville vært på fagbevegelsens side her.

Du må betale skatt av pengene du tjener. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at du også tjener opp pensjon av inntekten din.

Det er rettferdighet.

La Din vilje skje, sier vi. Og så krysser vi fingrene. Sånn for sikkerhets skyld.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags