Vi er en russebuss fra Åsane og nærmere bestemt Tertnes Videregående skole. Vi er en buss som hadde alle medlemmene klar fra begynnelsen. Vi var en 20 kompiser som fant ut at vi hadde lyst å gjøre noe ekstra i russetiden. Derfor bestemte vi oss for at vi skulle ha russebuss. Vi begynte ganske sent med denne planleggingen, og føler at vi beviser at man ikke trenger å begynne så tidlig som 1. klasse eller til og med 10. klasse for enkelte.

Vi hadde aldri noe auditions som man har sett i mange sosiale medier i det siste. Vi var rett og slett 20 veldig gode kompiser som ville ha en buss. Det var ikke verre enn det. Nå når vi har kommet så langt, så sitter vi med det inntrykket at det aldri var noen som følte seg utenfor når medlemmene på bussen var fastsatt.

Russetiden koster selvfølgelig penger, og det er noe alle er klar over. Vi begynte såpass sent med dette prosjektet at det begrenset hvor mye enkelt personer kunne betale fra egen lomme, så vi har bestemt at vi skal prøve å holde egenhandelen ganske minimal, og heller jobbe MYE dugnad. Det blir mye jobbing, men denne jobbingen er bare noe som sammensveiser oss enda mer enn det vi var før.

Negativ aktivitet innenfor russetiden og særlig russebusser er noe som har blitt blusset svært mye opp i media i det siste. Det blir en del mer festing nå i månedene etter sommerferien, og det er fort for at det går utover skolen. Det er ikke noe å sette skjul på, men det er ingen som blir presset til å dra på en «slippefest (når russebussene slipper navnet de skal ha frem til russetiden begynner)» Det er ingen som blir presset til noe som helst, og om man velger å feste mye så er det individet sitt valg selv.

Russetiden bringer med seg mye mer positivt enn negativt. Det blir et ekstremt godt samhold mellom gruppen som er med på prosjektet. Det blir et godt fellesskap, da man hele tiden jobber frem mot et felles mål. Lærerikt er det også, da det er mye penger som disponeres på riktig måte. Det er ekstremt høye tall som må holder styr på, og budsjettet må alltid være klart.

Vi må fordele oppgaver, alle på bussen må bidra. Det stilles krav om at alle står på, og eventuelt betaler inn til deadline datoer som er satt. Det er viktig å skaffe seg et nettverk og særlig det å holde avtaler med ulike selskaper som representerer og hjelper russebusser er en stor lærerik prosess. Personlig mener vi at det er en lærdom som kommer ekstremt godt med videre i livet.

Russetiden bringer mye mer med seg nå, enn det den kanskje gjorde for noen år siden. Det er mange flere aktiviteter, og mange flere fester man har mulighet til å gå på, men vi synes at det er en stor overdrivelse når lærere og foreldre snakker om at det er festing fra høst til vår. Det er også en stor overdrivelse når det blir nevnt at yngre elever i 1. og 2.-klasser på videregående skoler får mye negativ energi, og at de opplever mye negativt i forhold til russen. Det eneste som kan oppleves som negativt er denne svartelisten, men det er jo en aktivitet som bare er ment som uskyldig moro, og jeg tror de fleste ser på den slik også.

Det vil alltid være noen som ikke tar denne spøken, og om dette er tilfelle, så er selvfølgelig synd at det ble slik. Personlig så tror ikke vi at det å få litt vann på seg om sommeren er så gale, og at det som oftest morer mer enn det gjør skade.

Dette innlegget ble først publisert i BT.