– Brann har ikke noe valg!

Slik vil et nytt Brann Stadion se ut om det bygges leiligheter i den søndre tribunen. ILLUSTRASJONSFOTO: Brann

Slik vil et nytt Brann Stadion se ut om det bygges leiligheter i den søndre tribunen. ILLUSTRASJONSFOTO: Brann

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fjordkraft-tribunen er utgått på dato for lenge siden. Nå kan Brann få en helt ny tribune gratis. Dette er en veldig god løsning for Brann, skriver Gjert Moldestad.

DEL

MeningerDersom Brann bygger den nye tribunen, graver de sin egen grav påstår Harald Johannessen i et debattinnlegg til BA 14. november. Spør du meg er det akkurat motsatt.

Det er hvis Brann ikke gjør noe med tribunen at klubben får problemer!

Den søndre tribunen på Brann Stadion også kaldt Fjordkraft-tribunen er den absolutt eldste delen av Stadion. Oppført på 1930-tallet, oppusset på 60-tallet, og flikket og vedlikeholdt fra tiden før Kniksen spilte på Stadion. De vedlikeholdskostnadene stiger for hvert år som går. I dag er Fjordkraft-tribunen langt forbi utløpsdato.

Harald Johannessen argumenterer også med at Brann kun får inn ti millioner for en ny tribune, og at det fort kan vise seg å bli enda mindre. Spør du meg har han misforstått hele poenget med at Brann ønsker å gjøre denne utbyggingen. For det handler ikke om fem eller ti millioner, det handler om å løse et prekært behov uten å påføre klubben enda mer gjeld. 265 millioner for å være eksakt.

Brann får nemlig ikke kun ti millioner for å selge ni prosent av arealet på Stadion. De får en helt ny tribune.

Alle som kjenner Brann vet at en av klubbens største utfordringer er å få økonomien til å gå rundt. Det er ikke uten grunn at det var gode nyheter at Brann kom i gul sone hos NFF. For det har krevd mye arbeid å løfte Brann dit. Brann er nemlig langt fra gjeldfri, og Brann Stadion er langt fra gratis.

Å finansiere en ny tribune selv er rett og slett risikosport. Å tilføre enda mer gjeld til klubben vil kunne ta knekken på det sportslige arbeidet. For det er sport som vil bli rammet. Det betyr nemlig mer gjeld, økte avdrag og økt rente. Dette skal betales i mange år fremover.

Jeg synes klubbens ledelse fortjener ros som tar denne saken nå.

De nye røde setene som folk får sitte på når tribunen står ferdig våren 2019, tilfører ikke klubben noen midler, i stedet må inntektene brukes til å betale ned gjeld i lang tid fremover. De nye kioskene må være med å betale gjelden også. Alle partoutkortene, alle skjerfene og alle pølsene. Det blir lenge til Brann eier tribunen selv, og enda lengre til hele Stadion er vårt.

Men kan ikke bare Stadion være sånn som den er?

Svaret er nei.

Det er mange grunner til at det trengs ny tribune. Fjordkraft-tribunen ivaretar ikke sikkerheten for publikum. Det miljømessige er heller ikke ivaretatt, ei heller er fasilitetene gode nok.

Og ungdomsavdelingene, som er klubbens fremtid, trenger bedre treningsforhold. Den nye gymsalen som kommer under tribunen, bidrar til nettopp det. I dag må de ta til takke med garderobene som A-laget sluttet å bruke for ti år siden. Ser man bildene som er lagt ut de siste dagene, ser man hvorfor dette må på plass.

Den gamle tribunen har også høye kostnader ved vedlikehold. Faktisk kan Brann spare nesten én million kroner hvert år bare på vedlikehold med en ny tribune. Dessuten er vedlikeholdet mer livredning enn noe annet. Fjordkraft-tribunen synger på et vers og det er ikke blant de første. Allerede i 2008 visste klubben at tribunen burde bli erstattet. Men økonomien den gangen tillot ikke dette. Alternativet til å bygge ny tribune er å ruste opp hele tribunen.

Gjert Moldestad, Brann-fan og redaktør for supportermagasinet Den 12. mann.

Gjert Moldestad, Brann-fan og redaktør for supportermagasinet Den 12. mann. Foto:

Prislappen? 40–50 millioner kroner viser beregninger klubben har gjort. Men da blir det ikke en ny tribune. Da er den gamle bilen bare fikset på, en akkurat godkjent EU-kontroll om du vil, for å gå videre slik den gjør den dag i dag. Pluss at gjelden har økt med mange millioner.

Faktum er at Brann trenger en ny tribune! Publikum trenger bedre fasiliteter, Stadion trenger et ansiktsløft, den trenger bedre atmosfære, vi trenger å få lukket de åpne svingene, vi trenger en Stadion som er hel, ny moderne og flott.

Setene som kommer mye nærmere gresset skaper enda bedre opplevelse. Svingene som blir lukket igjen skaper enda bedre stemning. Ungdommen trenger bedre fasiliteter. Og byens studenter trenger et sted å bo. Det må vi heller ikke glemme. At dette er et fint bidrag til byen er også et viktig argument.

Spør du meg har ikke Brann noe valg. Og denne løsningen er faktisk så god at vi skal være glad for at den er kommet på banen.

Jeg synes klubbens ledelse fortjener ros som tar denne saken nå. For det krever mot å gjøre noe som dette. Det krever mot å finne løsninger som kanskje kan være litt uortodokse, men som gjør at Brann Stadion er et sted hvor folk kan glede seg over det som skjer på banen i lang tid fremover.

Jeg håper både klubbens medlemmer og kommunen støtter opp om forslaget, slik at vi får rustet opp Stadion.

Det trengs!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags