Facebook-gruppen «Bergen hedrer Trond Mohn med statue og en plass» har mer enn 1400 medlemmer fra hele landet, - takknemlige innbyggere som setter stor pris på at takket være pengegaver fra Trond Mohn er mange sykehus i dag utstyrt med livsnødvendig medisinsk utstyr.

Det som er spesielt med Trond Mohn er at det ikke bare er lokalt her i Bergen og Hordaland han bryr seg om å spre sin giverglede med, noe som store deler av idretts-Norge kan underskrive på.

I Tromsø er Trond Mohn en populær mann – ikke minst i Tromsø IL (TIL) og blant supporterne Isberget hvor det fra noen supportere er kommet forslag om å reise statue av Trond Mohn utenfor Alfheim stadion.

TIL viste i hvert fall hvor stor pris de satte på sin økonomiske redningsmann da de i mars 2015 utnevnte Trond Mohn som æresmedlem i klubben.

Det er ikke bare på grunn av pengegavene som TIL har fått som har gjort Trond Mohn populær i Tromsø – i 2015 ble han tildelt æresdoktortittel ved UiT Norges arktiske universitet.

Her i Bergen kan vi være stolte over vårt bysbarn som deler ut pengegaver og økonomisk bistand til mange steder rundt omkring i landet, og vi liker jo å høre også fra andre at Trond Mohn ikke er som andre milliardærer.

Og vi har jo absolutt også mye å takke han for her; – idrettshaller, kunstgressbaner, fotballbinger, penger til breddeidrett og toppidretten. Listen er lang, men det spørs om hvor byens fotballstolthet Sportsklubben Brann ville befunnet seg i dag uten hjelp fra Trond Mohn.

Hvor mye Trond Mohn til nå har gitt i pengegaver vet jeg ikke, men leste at han i 2015 hadde gitt over 4, 7 milliarder kroner til forskning, utdanning og idrett – blant annet en milliard kroner til Bergen forskningsstiftelse i 2014.

Noe som forundrer meg er hvorfor Trond Mohn først ble hedret i Tromsø som æresmedlem i TIL mars 2015 og æresdoktortittel i UiT mai 2015, mens Universitetet i Bergen (UiB) tildelte ham tittelen som æresdoktor oktober 2015 og Sportsklubben Brann ventet helt til mars 2018 til å utnevne han som æresmedlem – det skulle ikke forbause meg det minste om det også er Tromsø som først hedrer Trond Mohn med statue.

Nå vil ikke facebookgruppen «Bergen hedrer Trond Mohn med statue og en plass» vente på at en statue først blir aktuell etter at Trond Mohn er gått bort – dette er en gammel uskrevet regel.

Det finnes flere eksempler i dag hvor personer det er reist statue av fremdeles går lys levende blant oss, og vi er mange som ønsker hedre Trond Mohn med statue mens han fremdeles er blant oss – et ønske fra folket å få vist vår beundring og takknemlighet til ham.

Vi har også et ønske at en vei/gate eller plass får navnet Trond Mohn, og kanskje kan dette ønske bli lettere å oppfylle mens vi venter på statue.

Dette ønsket er rettet mot våre folkevalgte i Bergen – byrådet og bystyregruppene, og siden det allerede finnes politikere i denne Facebook-gruppen håper jeg at dette kan bli satt opp på programmet til noen politiske partier i bystyret.