Fremtiden eies ikke av sinte voksne, men av kloke ungdommer

 – Årets OD-dag skal gi palestinsk ungdom håp, kunnskap og mulighet til å kunne bygge en generasjon som sammen kan skape en fredfull fremtid. Kontroversielt? Neppe, skriver Hanne Heszlein-Lossius. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

– Årets OD-dag skal gi palestinsk ungdom håp, kunnskap og mulighet til å kunne bygge en generasjon som sammen kan skape en fredfull fremtid. Kontroversielt? Neppe, skriver Hanne Heszlein-Lossius. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Til alle dere som ikke har skjønt det ungdommen skjønner: Årets OD-dag er ikke en kamp mot Israel. Det er en kamp for livet, frihet og rettferdighet.

DEL

MeningerOperasjon Dagsverk (OD) har siden 1964 gitt norske skoleelever muligheten til å gi bort en dag av sin utdannelse i solidaritet med ungdom i andre land. En solidaritet som nå får enkelte til å se rødt og kaste seg over tastaturene. Fremskrittspartiets ungdom oppfordrer elever til å boikotte aksjonen og inviterer boikotterne på pizza.

BTs lørdagsutgave har en annonse fra MIFF (Med Israel for fred) over en hel side med oppfordring til å ikke delta på årets OD-aksjon. Voksne mennesker betaler altså penger for å sabotere ungdommens største og årlige solidaritetsaksjon. Flere av de unge frivillige forteller om hetsende meldinger på nettet, og beskyldninger om antisemittisme. Hvorfor det?

Et overveldende flertall av representantene på Elevtinget, Elevorganisasjonens øverste demokratiske organ, bestemte i vår at årets OD-aksjon, «Frihet til å leve», skal gå til KFUK/KFUM Globals arbeid for palestinsk ungdom og deres rettigheter.

Hva betyr frihet til å leve? Det betyr frihet til å leve uten traumer fra fengselsopphold i barndommen, det betyr frihet til å leve livene sine med ivaretatte menneskerettigheter. Eller med organisasjonens egne ord: «OD 2018 skal gi palestinsk ungdom håp, kunnskap og mulighet til å kunne bygge en ny generasjon som sammen kan skape en fredfull fremtid.»

Kontroversielt? Neppe.

Innlegget fortsetter under bildet.

Hanne Heszlein-Lossius.

Hanne Heszlein-Lossius. Foto:

Likevel finnes det godt voksne mennesker som nå raser over norske ungdommers engasjement for en bedre verden. Ungdomspartiet til et våre regjeringsparti stiller med pizza til dem som boikotter solidaritet. En trend i den politiske tidsånden som vi i disse dager ser en økende kamp mot, heldigvis.

I Gaza bor to millioner mennesker på et område med areal på størrelse med Arna utenfor Bergen. Gjennomsnittsalderen er 17,2 år, og 44,8 prosent av befolkningen er under 14 år. Er man over 12 år og bor i Gaza, har man opplevd fire brutale militære angrep i løpet av barndommen sin. 22897 mennesker er skadet i israelske angrep på sivile i Gaza siden mars i år.

Selvsagt reagerer norsk ungdom! Ikke bare reagerer de, men deres stemmer løftes opp og forsterkes av solidaritetsarbeidet til en anerkjent kristen organisasjon, KFUK/KFUM Global. Vi må aldri glemme at det var først da kirken og ungdommen ble med i kampen mot apartheid, at regimet i Sør-Afrika falt.

Så til alle sinte voksne, til de av dere som ikke har skjønt det ungdommen skjønner: Dette er ikke en kamp mot Israel. Dette er en kamp for livet, for frihet, og for rettferdighet. Det er ikke bare solidaritet med palestinsk ungdom. Men også solidaritet med israelsk ungdom som på lik linje med palestinsk ungdom, fortjener å leve frie liv. 

Her er ditt vern mot vold,

her er ditt sverd:

troen på livet vårt,

menneskets verd.

Da synker våpnene

maktesløs ned!

Skaper vi menneskeverd,

skaper vi fred.

(Nordahl Grieg, Til ungdommen)

Fremtiden eies ikke av sinte voksne, men av kloke ungdommer. Heldigvis.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags