– Vestlandet har den økonomiske ledertrøyen!

Oljeselskapene tror de vil investere 141,7 milliarder neste år, ifølge SSB. Dette er riktignok lavere enn de forventede 155,6 milliarder i 2017, men med dagens oljepris og en rekke felt under planlegging kan det bidra til å løfte neste års tall, skriver Eirik Fausa i Danske Bank i dagens innlegg.

Oljeselskapene tror de vil investere 141,7 milliarder neste år, ifølge SSB. Dette er riktignok lavere enn de forventede 155,6 milliarder i 2017, men med dagens oljepris og en rekke felt under planlegging kan det bidra til å løfte neste års tall, skriver Eirik Fausa i Danske Bank i dagens innlegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Oppturen i norsk økonomi vil fortsette med full styrke til neste år. Vestlandet blir en av de viktigste vekstmotorene, skriver Eirik Fausa i dette innlegget.

DEL

DebattDet går godt for den norske økonomien. Etter noen tunge år langs kysten i kjølvannet av oljeprisfallet i 2014, med påfølgende krise i oljesektoren, har 2017 vært et positivt år i Norge. Hittil har boligbyggingen og offentlig sektor dratt lasset.

Nå er det privat forbruk og private bedrifters økte investeringer som er vekstdriverne. Og fortsetter vi resonnementet, så betyr det at Vestlandet og Bergen er blant de fremste vekstdriverne.

La meg først utdype rundt effektene av privat forbruk. Hordaland og spesielt Bergen har innbyggere med en høy utdannelse, som tjener godt og som vil komme godt ut av lønnsoppgjørene fremover.

Bergenserne vil tjene mer og bruke mer på kjøpesentrene, på restaurantene og på oppussing. Vi venter at høyere lønnsvekst, lav inflasjon og en sterk jobbvekst vil øke bergensernes disponible inntekt med rundt 2,5 prosent neste år, fra en vekst på 1,5 prosent i år.

Bergenserne vil tjene mer og bruke mer på kjøpesentrene, på restaurantene og på oppussing.

De gode tidene vil smitte over på bedriftseierne. Høyere kapasitetsutnyttelse, sterkere vekst, økt optimisme og fortsatt gode kredittbetingelser vil øke de private investeringene. Den positive spiralen tar en ny dreining.

I september kom Norges Banks undersøkelse «Regionalt nettverk». Her intervjues til sammen 300 bedrifter i hele Norge om den økonomiske utviklingen. I region sørvest, som omfatter Hordaland og Rogaland, svarte bedriftene at vekstøkningen de har sett i produksjonen og investeringer vil fortsette.

Ifølge regionalt nettverk er det også ventet vekst i sysselsettingen neste seks måneder. Det vil styrke et arbeidsmarked som allerede er sterkt i regionen. I september var 2,8 prosent av arbeidsstyrken i Hordaland helt ledige, og det er den åttende månedenpå rad at ledigheten faller.

Antall konkurser er et annet nøkkeltall som viser at utviklingen i økonomien Hordaland er på rett vei. Ifølge tall fra analyseselskapet Experian har 350 bedrifter i Hordaland gått konkurs så langt i år. Selv om dette er et høyt tall, så er det en nedgang på 17,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og tyder på lysere tider for Hordaland

Oljeselskapene tror de vil investere 141,7 milliarder neste år, ifølge SSB. Dette er riktignok lavere enn de forventede 155,6 milliarder i 2017, men med dagens oljepris og en rekke felt under planlegging kan det bidra til å løfte neste års tall. Det tyder på at selskapene til oljenæringen har tilpasset seg den nye oljeprisen og det nye kostnadsnivået, og igjen begynner å se lyset i enden av tunnelen.

Men den ventede oppturen i norsk økonomi er ikke uten skyer. Den største er risikoen for en nedtur i boligmarkedet med smitteeffekter til resten av økonomien.

Den positive signalene ser vi ukentlig i Vestlandspressen. Herunder varslet Rolls-Royce, med sin viktige motorfabrikk i Åsane, at man etter tre år med harde jobbkutt og massive tap mener at bunnen er nådd.

De 660 ansatte ved fabrikken kan dermed se lysere på fremtiden og innstille seg på både treskiftsdrift og på å motta nye kollegaer. Det er langt tilbake til gullårene, men optimismen er tilbake og det varsles bedre tider for en maritim storby ved havet.

Men den ventede oppturen i norsk økonomi er ikke uten skyer. Den største er risikoen for en nedtur i boligmarkedet med smitteeffekter til resten av økonomien.

Fallet i boligmarkedet skyldes bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, innstramninger i kredittgivningen og en negativ psykologi blant kjøperne. Vi venter et ytterligere fall på ytterligere 3–4 prosent før utgangen av året på landsbasis, før en mulig bedring i 2018, uten at det rokker ved de underliggende positive utviklingstrekkene i økonomien.

Fortsatt lave renter og fallende arbeidsledighet gjør at bergensernes betjeningsevne for boliggjeld fortsatt er høy. Det minsker sannsynligheten for at bolignedturen utvikler seg fra nedkjøling til nedsmelting.

Samlet setter utviklingstrekkene Vestlandet og Bergen i en særstilling i året som kommer. Ledertrøyen er i sikte. Det er bare å tråkke på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags